Od dziś nie wyrzucaj do kosza czerstwego pieczywa, weź przykład ze mnie i zobacz jakie przepyszne zupy z niego przyrządzam w swojej kuchni. Zupa z chleba jest tania i bardzo pożywna. To połączenie tradycji śląskiej związanej z szacunkiem do chleba z koniecznością zapewnienia ciepłego i sytego posiłku. A smak może niejedną osobę bardzo zdziwić, a nawet zaskoczyć. Rodzina zawsze prosi o taką pożywną zupę, ale postanowiłam też podzielić się przepisami z wami.
Do przygotowania zupy można użyć zarówno razowego chleba na zakwasie, jak i na drożdżach. W zależności od użytego chleba zupa może mieć nieco inny smak. Zupę można podawać z dodatkiem grzanek, jajka na twardo, żółtego sera, a także boczku.
Zupa chlebowa z warzywami
Pieczywo użyte do zupy może być świeże, a może być też kilkudniowe i wysuszone. Z podanych składników powstanie bardzo gęsta zupa. Można dodać mniej pieczywa lub o pół litra więcej wody.
Składniki:
– 200 g czerstwego pieczywa (6-8 kromek)
– 4 ząbki czosnku
– 300 g cebuli
– 1 duża marchewka
– mały korzeń pietruszki
– pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 litr wody
Przygotowanie:
Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki mniejszą cebulę, pietruszkę, marchew i czosnek. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować dalej na małym ogniu przez 10 min. W między czasie obrać i pokroić w plasterki resztę cebuli. Umieścić na patelni z masłem klarowanym i podsmażać do zarumienienia przez kilka minut. Do garnka dodać cebulę oraz pieczywo oraz sól i pieprz i gotować jeszcze 10 min. Zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku.
Zupa chlebowa na smalcu
Składniki:
– 4 kromki czerstwego chleba pokrojonego w kostkę
– 2 łyżki smalcu (może być również smalec ze skwarkami lub masło)
– 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
– sól i pieprz do smaku
– natka koperku i pietruszki do dekoracji
– 1 l wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnku lub misce i zalać wrzątkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Talerz udekorować posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Można podawać z grzankami.
Zupa z chleba z ziemniakami
Składniki:
– 6 kromek żytniego chleba na zakwasie
– 800 g ziemniaków
– 200 g tłustej śmietany
– 2-3 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1/2 łyżki majeranku
– sól i czarny pieprz do smaku
– 4 dymki z zielonym szczypiorem
– 2-4 łyżki masła lub oleju albo smalcu
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w plasterki lub kostkę i usmażyć na złoto. Zdjąć z patelni. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka dolać wodę i gotować do miękkości. Wyłowić ziemniaki do talerza. Do wody po ziemniakach wrzucić pokrojony w kostkę chleb. Gotować przez 10 min.. Rozdrobnić blenderem, dodać śmietanę, sól, czarny pieprz. Na koniec włożyć ziemniaki, usmażoną cebulę, majeranek i przepuszczone przez przez praskę czosnki. Można podawać z posiekana dymką.