Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– Makaron typu wstążka ząbkowana – 250 g
– surowa biała kiełbasa – 250 g
– olej – 2 łyżki
– chrzan tarty – 3 łyżki
– słodka śmietana 18% – 300 ml
– sól, cukier do smaku
– jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
– natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut.
Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia.
Ciepły makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki. Udekorować listkami natki pietruszki.