Zapiekanka z cukinii z żółtym serem i szynką

6 września 2018, dodał: patrycjadeja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Cukinia zwana też kabaczkiem  to warzywo z rodziny dyniowatych, które podobnie jak dynię można przyrządzać na wiele sposobów jest doskonała na słodko, ostro i kwaśno. Jest idealnym dodatkiem do zup, sosów, szaszłyków, może również stanowić bazę do wielu tradycyjnych potraw. Jej zaletą jest duża zawartość minerałów jest też lekkostrawna. Dobrze przygotowana jest naprawdę smaczna.

Zapiekanki z cukinii

cukinia

Do przygotowania 4 zapiekanek będziesz potrzebować:

2 dużych podłużnych cukinii

8 plastrów sera żółtego

8 plastrów szynki, lub niewielka pierś z kurczaka, lub 30 dg mięsa mielonego

garść prażonej cebulki, lub świeżej posiekanej i zeszklonej

masło naturalne

koperek ( mały pęczek)

pieprz i sól

opcjonalnie przecier pomidorowy do smaku

 

sposób przygotowania:

Dokładnie umyte cukinie dzielimy na dwie połowy, następnie wydrążamy miąższ, tak żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążoną cukinie smarujemy masłem i wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika, lub na grilla ( na ruszcie należy cukinie odwrócić wydrążeniem do źródła ciepła). Miąższ i pozostałe składki siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż cukinia będzie miękka. Na podsmażonych i wydrążonych cukiniach układamy ser żółty całkowicie przykrywając wydrążenie, a następnie kabaczki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, który przykrywamy plastrami sera żółtego i zapiekamy w piekarniku, lub na grillu.

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kiedy wg Was skończy się wojna na U…
Ja obstawiam lipiec tego roku
Koszty pozycjonowania strony
Fajną opcją jest reklama na Fb, pozwala dotrzeć do wielu odbiorców, którzy są zainteresowani...
Klub puszystych
Podstawą jest odstawić węglowodany, bo to jest kluczowa przyczyna tycia, niszczy gospodarkę hormonalną...
Modne kolory na wiosnę
Pewnie żółty będzie w modzie...