Biała kiełbasa w kapuście
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg białej kiełbasy parzonej
2 cebule
3 ząbki czosnku
2/3 opakowania przyprawy do bigosu
1/2 szkl.oliwy.
Wykonanie:
Kapustę kiszoną przelać wrzątkiem lub odgotować,
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty,posypać przyprawą do bigosu,a na to pociętą w kawałki kiełbasę.
Cebule obrać, pokroić w piórka, połowę wyłożyć na kiełbasę, wycisnąć czosnek, przykryć pozostałą kapustą, posypać przyprawą i na wierzch położyć cebulę – można ją wymieszać z kapustą, a wierzch posypać przyprawą, tak żeby zużyć 3/4 opakowania.
Wlać 1/2 szklanki oleju,przykryć naczynie pokrywą i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny przy temp.180 stopni.
Smacznego!
W tym czasie możemy czytać książkę lub być na zaprzyjaźnionym forum a jedzonko robi się samo:)