Biała Kiełbasa
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1 kg surowej białej kiełbasy
100 g tłuszczu (smalcu lub margaryny)
½ kg cebuli
2 ząbki czosnku
1 szklanka rosołu
1 łyżka kminku Prymat
Sól
Kiełbasę umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim kiełbasę. Następnie dodać cebulę, czosnek oraz kminek i dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach, podlać rosołem i dusić kolejne 10 minut.
Jeśli kiełbasa jest niesłona, należy ją osolić. Podawać na ciepło lub na zimno wystudzoną w sosie, z chrzanem lub ćwikłą i ciemnym pieczywem.
na podstawie: www.prymat.pl