Wilec ziemniaczany nazywany potocznie słodkimi ziemniakami pochodzi z Ameryki południowej. Mają podłużny, nieregularny kształt i pomarańczowy miąższ. W smaku przypominają mix marchewki, dyni i ziemniaków. Uwielbiają je nie tylko wegetarianie i weganie. Uważane są za zdrowsze od ziemniaków, a jednocześnie sycące i pyszne. Zawierają mnóstwo wartości odżywczych i nadają się świetnie na gulasze, potrawki, curry i wiele innych.
Krem z batatów
Składniki:
– 500 g batatów
– 1 mały ziemniak
– 2 średnie marchewki
– 100 g pora
– 2 liście laurowe
– 1,5 litra bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka curry
– 1/3 łyżeczki chili
– pieprz czarny
– sól
Przygotowanie:
Obrać warzywa i pokroić w większą kostkę. Pokroić pora w grubsze półplasterki. Wszystko zalać bulionem, dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do otrzymania miękkości warzyw. Następnie należy wyjąć liście laurowe i zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami. Zupę podawać gorącą, udekorowaną jogurtem greckim i posypaną szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Curry z batatów
Składniki:
– 1 niewielki batat
– 1 nieduży por
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oleju kokosowego/rzepakowego/oliwy z oliwek
– 100-150 ml mleczka kokosowego
– 1/5 łyżeczki mieszanki przypraw curry lub pasty
– 2 garście młodego szpinaku
– 200 g ugotowanej ciecierzycy
– sól
– chili
– limonka opcjonalnie
Przygotowanie:
Obrać czosnek i pokroić w cieniutkie plasterki. Pokroić pora na plastry. Bataty obrać i pokroić w gruba kostkę. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej i przesmażyć curry z drobno posiekanym chili i czosnkiem. Do tego dodać por i bataty. Po dwóch minutach smażenia wlać mleczko kokosowe i 1 szklankę wody. Zmniejszyć ogień, przykryć i pozostawić na około 15-20 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę i szpinak. Po dwóch minutach wyłączyć ogień. Doprawić solą i sokiem z limonki.
Pieczone bataty (frytki)
Składniki:
– 2 bataty
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki rozmarynu
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– sól
– papryka słodka
Przygotowanie:
Umyć oraz obrać bataty. Pokroić je wzdłuż na niezbyt cienkie frytki. Do pokrojonych batatów dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą oraz słodką papryką. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie przyprawione bataty wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły na siebie. Pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania. Piec w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 20-25 minut. Bataty są gotowe do podania, ewentualnie można zanurzyć je w jogurcie naturalnym lub łagodnym majonezie.
zobacz również:
Dynia przepisy na pyszne dania – 19 super przepisów!
Dynia – właściwości i zastosowanie
Dynia – 9 smacznych przepisów na dania z dyni!
Dynia na słodko – różne przepisy