Szybki barszcz wigilijny dla zapracowanych
Zaczynam powoli wstawiać Wigilijno świąteczne propozycje . Dziś na prośbę młodszych członków Rodziny propozycje dla zapracowanych .
Nie wszyscy mają czas i chęci by kisić buraki a potem gotować tradycyjny barszcz . Polecam wersje pośpieszną .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 4 duże buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1 małe jabłko
- 2 suszone śliwki
- 4 suszone grzyby – kapelusze
- koncentrat buraczany w płynie ( lub sok z buraków )
- sok z kiszonej kapusty do smaku
- 1 goździk
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- miód do smaku
- 3 szklanki wody
Buraki i resztę warzyw obrać i pokroić na kawałki .Zalać wodą .Dodać pokrojone na ćwiartki nie obrane jabłko , goździk, grzyby, pieprz w ziarnach i gotować 45 minut. Przecedzić .Doprawić do smaku koncentratem buraczanym ( lub sokiem z buraków czy barszczem w proszku ) , sokiem z kapusty kiszonej i miodem . Zagotować . Zostawić by smaki sie przegryzły .
Nie jest to co prawda barszcz tradycyjny ale zawsze lepszy niż taki zupełnie papierkowy – smaczny . Do tego proponuję zamiast pasztecików tosty z farszem grzybowym. Barszcz można ugotować dzień wcześniej ( na farsz wyjąc grzyby z wywaru ), farsz do tostów też dzień wcześniej- a tosty zrobić bezpośrednio przed podaniem.
A sok z kiszonej kapusty wcale nie trzeba zdobywać osobno- wystarczy odcisnąć kapustę kiszoną którą kupimy na bigos lub kapustę z grzybami ( a jak nie to zakwasić barszcz sokiem z cytryny ).