Barszcz czerwony wigilijny- postny na zakwasie

25 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Tak jak i inne potrawy ta i barszcz wigilijny ma wiele odmian .

Czas : 1 godzina

Składniki :

2 buraczki

½ pietruszki

1/8 selera

2 marchewki

Sól

6-8 grzybów suszonych ( zależy od wielkości )

2 szklanki wody

1-2 szklanki kwasu z kiszonych buraków ( zależy jak jest intensywny )

½ łyżeczki miodu

Szczypta mielonego pieprzu

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

1 ząbek czosnku

Obrane warzywa i buraki zalać wodą , dodać liść laurowy , ziele angielskie , ząbek czosnku, miód , szczyptę soli i gotować ok. 40 minut .Przecedzić .Do wywaru dolać kwasu buraczanego do smaku . Podgrzać – nie gotować .Doprawić do smaku solą , pieprzem i w miarę potrzeby miodem .

Podawać z uszkami z farszem grzybowym , farszem z kapusty z grzybami , pasztecikami postnymi itp.

file1261735599



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz