Bandzwoły – pomysł na tradycyjny obiad. Spróbuj rarytasu spod Puław

dodał: Ewelina Szadkowska
Regionalne potrawy od wieków cieszą się popularnością, a przepisy na nie przechodzą z pokolenia na pokolenie. Nasze babcie dbały o to, żeby zapewnić całej rodzinie pożywny obiad, złożony z prostych składników, połączonych w smaczną całość. Jedną z takich potraw, która do dziś jest gotowana na wschodnich rubieżach Polski, są bandzwoły – kluski o zabawnej nazwie, których naprawdę warto spróbować. Ich wykonanie wymaga trochę pracy, ale wyjątkowy smak jest wart tego poświęcenia.
Staropolskie dania stawiały ziemniaki na czele warzyw. Były one spożywane w różnych postaciach, a w każdym regionie powstawały przepisy typowe dla tej części kraju. Bandzwoły w ostatnim czasie zyskały nawet zaszczytny tytuł produktu regionalnego. Łączą one ziemniaki w wersji surowej i gotowanej oraz stanowiącą spoiwo klusek mąkę ziemniaczaną, a ich cechą charakterystyczną jest posiadanie nadzienia z kaszy, różnych warzyw lub sera. W zależności od fantazji gospodyni, mogą przybrać formę owalną albo okrągłą – ważne, aby były odpowiedniej wielkości i mogły pomieścić przewidzianą dla nich ilość farszu.
W dawnych przepisach nadzienie tworzono głównie z kaszy, kapusty, sera lub grochu, jednak dziś w tej kwestii pozostaje wolny wybór, zgodnie z kulinarnymi upodobaniami konsumentów. Najlepiej smakują z tradycyjnymi skwarkami ze słoniny lub obsmażoną cebulką. W wersji obiadowej warto dodać do nich zdrową surówkę z ulubionych warzyw.
Składniki na pyszne i pożywne bandzwoły według tradycyjnej receptury:
2 kg ziemniaków bryza, tajfun lub finezja
200 g grochu lub fasoli,
3 średnie cebule
30 g mąki ziemniaczanej
10 g sody oczyszczonej,
sól, pieprz, majeranek do smaku,
20 ml oleju
Przygotowanie:
Krok 1: Namocz groch lub fasolę w zimnej wodzie z dodatkiem sody na ok. 8 godz. po tym czasie odcedź i wypłukaj ziarna. Gotuj do czasu, aż będą miękkie. Następnie ostudź i utłucz tłuczkiem lub zmiksuj na gładką masę.
Krok 2: 1/3 (ok. 700 g) przygotowanych ziemniaków obierz i ugotuj. Po ostudzeniu zmiel w maszynce do mięsa. Drugą część ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce jak najdrobniej. Sok odlej i pozostaw do dalszego wykorzystania.
Krok 3: Obierz cebule i pokrój na drobno. Rozgrzej olej na patelni i usmaż je, a następnie połącz z masą z grochu w jeden farsz, dodając też przyprawy.
Krok 4: Połącz ziemniaki ugotowane i surowe z mąką ziemniaczaną i sokiem z ziemniaków. Wyrabiaj całą masę jak ciasto aż będzie jednolita a następnie podziel ją na 7-8 części. Zrób z każdej z nich okrągłe placki, nałóż na nie farsz z grochu i cebuli, a następnie zlepiaj je tak, by tworzyły owalne kluski.
Krok 5: Przygotuj wodę z solą w dość dużym garnku. Gdy będzie wrząca, wkładaj po kolei kluski uważając, żeby niezbyt mocno uderzały o powierzchnię wody. Po ok 6 minutach będą ugotowane i wtedy wypłyną na wierzch. Zbieraj je pojedynczo łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
Bandzwoły to dość pracochłonne i skomplikowane danie, które jednak daje tyle możliwości eksperymentowania ze smakami farszu, że warto je zrobić raz na jakiś czas. Bliscy będą mile zaskoczeni, jak smaczna może być taka tradycyjna potrawa.