składniki:
2 bakłażany
20 dag sera feta
sól i łyżeczka cukru do smaku
oliwa
natka pietruszki, bazylia lub kolendra posiekana
sos pomidorowy: 3 cebule, 4 ząbki czosnku, papryczka chili, 2 pomidory, puszka pomidorów lub passata, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, papryka słodka w proszku.
Bakłażany umyć, pokroić w grube plastry około 1,5 cm. Oprószyć solą, po chwili wytrzeć ręcznikiem papierowym. Blachę lub naczynie żaroodporne natrzeć oliwą, rozłożyć bakłażana i piec około 15 minut w temp. 180 stopni C.
Zrobić sos: cebulę i czosnek posiekać, pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, chili posiekać (bez pestek), Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, dodać cebulę, czosnek i paprykę chili chwilkę smażyć do zeszklenia. Dodać pomidory plus te z puszki, dusić około 10 minut, doprawić do smaku.
Zalać bakłażany sosem, położyć ser feta, całość zapiekać 10 minut, na koniec posypać świeżymi ziołami.