Bakłażan – 5 super przepisów na pyszne dania z bakłażana
Bakłażan, jest często niedoceniany i zapomniany. Chcielibyśmy Was przekonać do bakłażana i przedstawić kilka ciekawych propozycji na jego podanie.
Co nieco o bakłażanie
Bakłażan to roślina z gatunku psiankowatych. Co ciekawe uznawany jest za warzywo, ale pod kątem botanicznym to zdecydowanie owoc. Do Europy dotarł dzięki Maurom, którzy podróżowali po świecie. W Polsce natomiast bakłażan z początku traktowany był tylko jako ozdoba, a jego właściwości odkryto dopiero w XIX wieku. Dopiero Włosi pokazali nam jak uprawiać oraz jak bardzo ekskluzywny może być bakłażan.
Największą zaletą bakłażanu jest jego nisko kaloryczność, ponieważ w 100 gramach mieści się jedynie 20 kcal. Jego skład to 90% wody i 2% cukru. Jedząc bakłażana wzbogacasz swój organizm w potas, wapń oraz magnez. Bakłażan posiada również sporą dawkę błonnika, co dobroczynnie wpływa na nasz organizm.
Skórka bakłażana posiada związki fenolowe, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo związki w nich zawarte działają antyrakowo.
Niestety bakłażan może być ciężkostrawny więc należy zwrócić uwagę, czy nam nie zaszkodzi. Jedzenia bakłażana powinni unikać:
- dzieci
- kobiety w ciąży
- osoby chore na reumatyzm
- osoby cierpiące na podagrę
- mające problemy z nerkami i z układem pokarmowym
Nadziewany kasza i grzybami
Co kupić?
- 1 kg bakłażanu lub cukinii
- 150 g grzybów
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g boczku
- 100 g sera żółtego
- 100 g cebuli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Bakłażana należy przekroić na pół i łyżką wydrążyć miąższ. Teraz miąższ, cebulę, grzyby i boczek należy pokroić drobno. Boczek usmaż na patelni, najlepiej bez dodatku oleju, a potem dodaj cebulę i grzyby. Wymieszaj wszystko z miąższem i przypraw. Na koniec dodaj kaszę i zetrzyj ser na tarce. Farszem nadziej bakłażany i wyłóż je do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp starty ser i piecz ok 40 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka z bakłażana
Co kupić?
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 kg bakłażanów
- 1 czerwona papryka
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- Pół szklanki liści bazylii
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 szklanka bułki tartej z przyprawami
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik należy rozgrzać do 190 stopni. Bakłażana pokrój na 1 cm plastry, paprykę w kostkę, seler w 1 cm plastry, cebula na małe kawałeczki, a liście bazylii posiekaj. Bakłażana smaż na oliwie z oliwek ok 4 minuty z każdej strony po, czym dodaj liście bazylii. Zdejmij patelnie z ognia i dodaj parmezan, śmietanę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość wymieszaj i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut.
Kawior z bakłażana
Co kupić?
- 60 dag żółtej, zielonej i czerwonej papryki
- 60 dag bakłażanów
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- pęczek natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- 1 szklanka oliwy
- sól
Przygotowanie:
Bakłażan, zieloną oraz czerwoną paprykę nasmaruj oliwą i piecz w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia, obierz warzywa i posiekaj miąższ. Bazylię oraz natkę pietruszki umyj i posiekaj drobno. Czosnek posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z bazylią i pietruszką , a potem dodaj do miąższu. Dodaj resztę oliwy oraz sok z cytryny i sól. Wymieszaj całość i odstaw na 20 minut. Po tym czasie posmakuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Zapiekanka gratin
Co kupić?
- Oliwa z oliwek
- 35 dkg bakłażanów
- 1/4 szklanki sera ricotta
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki mieszanki pół na pół śmietanki i mleka
- Pół szklanki + 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- 1/2 szklanki sosu marinara
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój na 1 cm plastry i smaż na oliwie z oliwek z obu stron na brązowo. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz wymieszaj ze sobą ser ricotta, jajko, mleko ze śmietana, 1/4 szklankę parmezanu, 1/8 łyżeczkę soli oraz 1/8 łyżeczkę pieprzu. W naczyniu żaroodpornym ułóż bakłażan, posyp parmezanem, dopraw do smaku i polej sosem. Powtórz układ warstwy i na wierzch posyp parmezan.Piecz w 200 stopniach przez 30 minut.
Roladki z bakłażana i kaszy
Co kupić?
- majonez do smaku
- natka pietruszki
- 1bakłażan
- ząbek czosnku
- 1 szklanka kaszy pęczak
- sól
- pieprz
- słodka papryka do smaku
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plastry ok 0,5 cm, następnie posyp je z obu stron sola, pieprzem i papryką. Blaszkę posmaruj masłem i wyłóż na niej plastry bakłażana. Piecz go w 220 stopniach ok 10 minut, aby skórka się zarumieniła. Kaszę należy ugotować, jak na instrukcji z opakowania. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Teraz sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę. Kasze wymieszaj ze skórką i natką.Dodaj łyżkę majonezu i sok z cytryny. Farsz wyłóż na bakłażany i zwiń je w rulon. Możesz spiąć je wykałaczką, aby się lepiej trzymały.