Babka sypana z jagodami

18 lipca 2012, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Drożdże  10 dag

Cukier  1 szkl

Cukier waniliowy 1 szt

Jaja całe  4 szt

Letnie mleko  3/4  szkl

Olej  1 szkl

Mąka  4 szkl

Sól  1 szczypta

Najpierw pokruszyć drożdże, wsypać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać  roztrzepane jajka, letnie mleko i olej. Na końcu wsypać mąkę i szczyptę soli.

Zostawić to na 2 – 3 godziny. Następnie ciasto wyrobić mikserem i piec w blaszkach, formie na babkę lub małe babeczki z różnymi dodatkami np. z jagodami, innymi owocami, serem, cynamonem, powidłami  itp.

Piec w temperaturze 170 ˚ C w zależności od wielkości foremek od 25 do 40 minut.

Ciasto jest  bardzo puszyste i zawsze się udaje. Każdy potrafi zrobić takie ciasto drożdżowe.

file1342594524



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz