Babeczki z nadzieniem budyniowym
Artykuł zewnętrzny
Babeczki smakują wyśmienicie, polecam.
- 1,5 szklanki mąki (200 ml)
- 1/2 kostki margaryny (125 gram)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru (płaskie)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń śmietankowy z cukrem (40g)
- 1/2 budyniu waniliowego z cukrem (20g)
- cukier puder wymieszany z wanilią do posypania
- masło do wysmarowania foremek
Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać cieniutko mąką.
Rozwałkować z połowy ciasta cienki placek i wycinać foremką do babeczek kółeczka. Foremki wysmarować lekko rozpuszczonym masłem (używając pędzelka). Wykładać cienko foremki, urywając po kawałku ciasta. Ugotować budyń i przestudzonym nadziewać szprycą do tortu babeczki. Przykryć kółeczkami z ciasta dobrze dociskając brzegi. Piec w 180 st C około 20 min, aż babeczki upieką się na złoty kolor . Posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
Smacznego.