Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć – dr Justyna Jessa | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć – dr Justyna Jessa

11 maja 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Praktyczny poradnik dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu

• Czy w przypadku dziecka z autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną dietę?
• Dlaczego dziecko autystyczne tak często odczuwa różne dolegliwości przewodu pokarmowego?
• Dlaczego źle reaguje na pewne składniki pokarmowe?
• Jaki jest związek rozwoju w spektrum autyzmu ze składnikami pożywienia?
• Jak przeprowadzić trening jedzenia?

Na te i inne pytania nurtujące rodziców dzieci autystycznych odpowiada dr n. med. Justyna Jessa. Jako dietetyk kliniczny od lat zgłębia zagadnienie wpływu diety na funkcjonowanie dzieci w spektrum autyzmu. Przestudiowała setki publikacji na ten temat, przeanalizowała przypadki swoich pacjentów, których rodzice wprowadzili specjalistyczną dietę, i wynikami tych obserwacji dzieli się w książce. To pozycja, która pomoże usystematyzować wiedzę i odnaleźć się w gąszczu – nierzadko sprzecznych – informacji. Dzięki temu ułatwi rodzicom decyzję o wprowadzeniu diety dla dziecka autystycznego, przede wszystkim pozwoli świadomie ją ocenić.

„Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć to przewodnik dla rodziców, którzy chcą poprawić stan zdrowia i komfort swojego autystycznego dziecka. Dr Justyna Jessa opisuje zagadnienia, które zostały już zbadane i które warto brać pod uwagę. Wskazuje symptomy i objawy, które powinno się obserwować, podpowiada, jakie badania trzeba wykonać, by mieć podstawy do interwencji dietetycznej. Opiera się na własnych badaniach, ale też podaje bogatą literaturę, przywołującą badania innych specjalistów w Polsce i za granicą. Wprowadza rodziców w dziedzinę, w której muszą świadomie podejmować liczne decyzje odnośnie do swoich dzieci, i w ten sposób udziela im cennego wsparcia”.

Maria Wroniszewska, specjalistka ds. włączenia społecznego osób z ASD, Fundacja SYNAPSIS

„Zachęcam do przeczytania tej książki, będącej wynikiem wieloletniej pracy dr Justyny Jessy, jej badań i niezliczonych spotkań z pacjentami w spektrum autyzmu. Mam nadzieję, a raczej jestem o tym przekonana, że rozwieje ona wiele rodzicielskich rozterek i wątpliwości, ale przede wszystkim pomoże spojrzeć na problemy żywieniowe dzieci z zupełnie innej perspektywy. Szacunek do pacjenta, niezależnie od tego, w jakim wzorcu neurorozwojowym wzrasta, jest najważniejszy, i należy się dzieciom i osobom w spektrum autyzmu również w kwestii uszanowania ich wyjątkowych wymagań dotyczących odżywiania i diety”.

Izabela Hnidziuk-Machnica, współzałożycielka i dyrektor zarządzająca Fundacji AleKlasa

Polecamy Wam tę książkę wraz z Wydawnictwem Sensus!






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy wykupujecie sobie ubezpieczenie…
Warto rozważyć ich zakup, by zapewnić sobie skuteczniejszą ochronę w razie wystąpienia sytuacji awaryjnej....
Wałek czy pędzel do malowania
Jeśli malujemy duże, gładkie powierzchnie, lepiej sięgnijmy po wałek. Pędzel nieumiejętnie użyty może...
Reklama dla firmy z branży monitori…
Reklama powinna być odpowiednio dostosowana do danej grupy odbiorców, zrozumiały, perswazyjny, konstruowany w...
Problemy z trądzikiem
Kłopoty z trądzikiem można rozwiązać, stosując kosmetyki apteczne. Pozbawione konserwantów i sztucznych barwników znakomicie...