Aloo Matar – ziemniaki i groszek po indyjsku

3 września 2021, dodał: fru
Artykuł zewnętrzny

4 ziemniaki kroimy w niedużą kostkę i smażymy na oleju jak frytki. Odsączamy. Gotujemy szklankę zielonego groszku (świeży lub mrożony). Dużą garść orzechów nerkowca zalewamy mlekiem.

aloo matar danie indysjkie

Rozpuszczamy na małym ogniu dwie łyżki masła. Dorzucamy płaską łyżeczkę mielonej kozieradki, płaską łyżeczkę mielonej kolendry, szczyptę pieprzu i pół łyżeczki kurkumy. Dodajemy 3 duże, sparzone, pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu 5 – 10 minut. Solimy do smaku.

W malakserze miksujemy namoczone w mleku orzechy nerkowca, dodajemy pomidory. Miksujemy na gładką masę, którą wlewamy z powrotem na patelnię. Dodajemy ziemniaki i groszek. Wcinamy z ryżem lub chlebkiem pita. Można posypać świeżą kolendrą.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Polecane strony w sieci
Ja polecam strony z ciekawostkami historycznymi, np. historykon.pl
Samodzielne matki- 20 proc. wszystk…
To powinno dać części facetów do myślenia, że nie potrafią w większości funkcjonować...
Jak usunąć makijaż permanentny?
Przecież można zamalować go makijażem w innym stylu...
Jak nabrać pewności siebie
Czasem warto brać przykład nawet z facetów jak widać:D