Aloo Matar – ziemniaki i groszek po indyjsku

3 września 2021, dodał: fru
Artykuł zewnętrzny

4 ziemniaki kroimy w niedużą kostkę i smażymy na oleju jak frytki. Odsączamy. Gotujemy szklankę zielonego groszku (świeży lub mrożony). Dużą garść orzechów nerkowca zalewamy mlekiem.

aloo matar danie indysjkie

Rozpuszczamy na małym ogniu dwie łyżki masła. Dorzucamy płaską łyżeczkę mielonej kozieradki, płaską łyżeczkę mielonej kolendry, szczyptę pieprzu i pół łyżeczki kurkumy. Dodajemy 3 duże, sparzone, pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu 5 – 10 minut. Solimy do smaku.

W malakserze miksujemy namoczone w mleku orzechy nerkowca, dodajemy pomidory. Miksujemy na gładką masę, którą wlewamy z powrotem na patelnię. Dodajemy ziemniaki i groszek. Wcinamy z ryżem lub chlebkiem pita. Można posypać świeżą kolendrą.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...