Alkohol – czy szkodzi?

3 stycznia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

W okresie karnawałowym mamy więcej okazji do wznoszenia toastów czy raczenia się mocniejszymi trunkami w gronie przyjaciół czy znajomych, jednak czy alkohol jest bez znaczenia dla naszego zdrowia? Lekarze od dawna informują jakie dawki alkoholu w skali tygodnia są dozwolone i nie wpłyną zbyt negatywnie na nasze samopoczucie i funkcjonowanie poszczególnych organów.Przeczytaj jakie właściwości zawierają poszczególne rodzaje alkoholi, dowiedz się kiedy szkodzi a kiedy może pomóc.

Wino

Na początek powiedzmy o winie, które ma właściwości bakteriobójcze (czerwone i białe).
To polifenole a nie alkohol (dokładnie antocyjany) działają odkażająco. Wino chroni przed chorobami układu krążenia, zawiera dobroczynne flawonoidy, uznane za dobre antyoksydanty, unieszkodliwiają one wolne rodniki w naszym organizmie, odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób.


Umiarkowane picie czerwonego wina również rozrzedza krew, zmniejsza zlepianie się płytek krwi, w związku z czym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Możesz wypić jedną lampkę wina dziennie (wytrawnego), przez co dobry cholesterol typu HDL wzrośnie o około 7 %.
Nadmiar wina powoduje bóle głowy, nie wskazane przy chorobie migrenowej. Białe wino zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, i dlatego może w nadmiarze podrażniać śluzówkę wyścielającą żołądek i dwunastnicę.
Wino doskonale działa dla kobiet, które są w okresie klimakterium, podnosi poziom estrogenów (żeńskich hormonów płciowych), dostarcza również witamin : C, PP oraz z grupy B.

Piwo

Piwo  dostarcza sporo witamin i minerałów: witaminy z grupy B , witaminę PP i niewielkie ilości witaminy C, potas, fosfor, magnez. Piwo podnosi poziom dobrego cholesterolu, może chronić przed kamicą żółciową . Łagodzi również objawy menopauzy -podnosi wzrost estrogenów.

Kiedy piwo szkodzi: jeśli palisz papierosy, po piwie zwiększy się na nie ochota. Piwo zaostrza przebieg choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Podnosi ciśnienie tętnicze krwi, a więc osoby z nadciśnieniem powinny go unikać.
Sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych, co prawda działa moczopędnie i oczyszcza drogi moczowe, jednak osoby ze skłonnością do kamicy szczawianowej powinny go unikać.
Osoby z chorobami stawów, powinny całkowicie zapomnieć o spożywaniu tego trunku, ze względu na to, że piwo zawiera puryny, które przemieniają się w oragniźmie w kwas moczowy, który z kolei fatalnie wpływa na stawy.

Wódka

Największą zaletą wódki są jej właściwości odkażające. Wódka bowiem nie posiada żadnych walorów odżywczych. Powoduje wzrost złego cholesterolu (LDL), podnosi ciśnienie tętnicze krwi, zwiększa ryzyko powstania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, odwadnia organizm, wywołuje bóle głowy, migreny, osłabia pamięć i koncentrację, uszkadza wątrobę , w skrajnych sytuacjach może wywołać śpiączkę i uzależnienia.


Dla odchudzających się ważna rada: wódka dostarcza „pustych” kalorii, jeśli jest spożywana wraz z pokarmem narażamy się na wzrost wagi ciała, kolacje zakrapiane alkoholem to kolejne kilogramy!

Przeczytaj również:

  1. Fakty i mity na temat alkoholu
  2. Marihuana szkodzi czy nie?
  3. Czy dopalacze uzależniają?
  4. Odkażanka – nielegalny spirytus
  5. Najdroższe alkohole świata
  6. Czy piwo jest zdrowe?
  7. Czy wino jest zdrowe?