Akcja Koktajlowa: Czas na Soczek! Tydzień Drugi

23 maja 2017, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Inspiracją do przepisów na soki, które dziś Wam przedstawię, są różne sałatki i przekąski. Te gęste soki składają się z produktów, które pozwolą Wam utrzymać dobrą formę przez cały dzień!

Zielone warzywa o dużej zawartości błonnika, takie jak jarmuż czy botwina, zapewniają uczucie sytości, a pojawiające się po jakimś czasie uczucie głodu nie jest takie dominujące.Zawierają one dużo przeciwutleniaczy, potasu i wapnia. Warto również pamiętać, że im ciemniejsza jest zieleń liści, tym więcej składników odżywczych zawartych jest w warzywach.

Zielone warzywa są głównym składnikiem większości sałatek, a tu stanowią bazę naszych gęstych soków. Jako dodatki proponujemy w tym tygodniu: bataty, awokado i olej kokosowy.

Cenioną przez nas przekąską w środku dnia są także orzechy. W przepisach wykorzystujcie takie orzechy jak: brazylijskie, nerkowce, laskowe i migdały. Możecie używać naturalnych słodzików, takich jak surowy miód lub ksylitol.

Znajdziecie tu soki, które dostarczą wam odpowiednią porcję energii i substancji odżywczych, ale także pozwolą przezwyciężyć uczucie zmęczenia i aktywnie spędzić resztę dnia.

Produkty o działaniu energetyzującym:

  • Orzechy – zawierają dużo białka i zdrowych jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Powinno się je najpierw porządnie namoczyć w wodzie, a dopiero później wrzucić do urządzenia do wyciskania soków, które zrobi z nich gęste „mleko”.
  • Jarmuż – doskonałe źródło beta-karotenu, karotenoidów, witaminy A oraz wapnia. Zawiera bardzo dużo błonnika.
  • Bataty – im miąższ jest ciemniejszy, tym zawiera więcej czynnych substancji roślinnych, jest również bogatym źródłem dobrych węglowodanów, które pomagają stabilizować poziom cukru we krwi.
  • Awokado – zawiera bardzo dużo wartościowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają przyswajać substancje o działaniu przeciwutleniającym, a także chronią serce i stawy.
  • Botwina – jest bardzo bogatym źródłem wapnia. Jej łodyżki zawierają mnóstwo błonnika, który daje uczucie sytości.

Zielony sen

Składniki:

2 kiwi

1 cytryna

1 zielone jabłko

1 ogórek średniej długości

1/2 pęczka jarmużu

1/2 główki sałaty rzymskiej

natka pietruszki

Obierz kiwi i cytrynę, pokrój wszystkie składniki i włóż do wyciskarki wolnoobrotowej lub zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i dolej troszkę wody.

Słodki i pikantny

Składniki:

1/2 ananasa

2 małe gruszki

1 mały batat

kawałek imbiru

1/2 papryczki jalapeno

Obierz ananasa, pokrój wszystkie składniki i włóż do wyciskarki wolnoobrotowej lub zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i dolej troszkę wody. Sok najlepiej wypić od razu!

Gruszka z jabłkiem na zielono

Składniki: 

1 gruszka

1 jabłko

1 pęczek botwiny

1 szklanka (30 g) świeżego szpinaku

1/2 pęczka natki pietruszki

Pokrój wszystkie składniki i włóż do wyciskarki lub zmiksuj wszystkie składniki blenderem i dolej troszkę wody.

Koktajl piękności z awokado

Składniki: 

1/2 dużego avocado

jeden banan

4 łyżki jogurtu naturalnego

1/4 szklanki odtłuszczonego mleka

szczypta cynamonu

odrobina miodu do smaku

Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze, podawaj z kostką lodu, możesz ozdobić listkami natki.

Zielony banan

Składniki:


1 kg dojrzałych  bananów,

dwie pomarańcze

pęczek natki,

ziarna lnu i sezamu
Banany zmiksuj z pomarańczami i  natką w blenderze, w młynku do kawy zmiel ziarna na posypkę. Zmiksowany koktajl posyp naszymi zmielonymi ziarnami.

Słodkie mleko marchewkowe

Składniki (około 500 ml): 

1 szklanka mleka z orzechów laskowych

2 bataty

4 marchewki

Przygotuj mleko z orzechów laskowych. Bataty pokrój z kostkę. Do wyciskarki włóż bataty i marchewki. Sok przelej do szklanki i wymieszaj z mlekiem orzechowym. Sok najlepiej wypić od razu.

Zielony koktajl energetyzująco detoksykujący

 

 

Składniki: 

1 szklanki liści szpinaku

1/2 dużego ogórka pokrojonego w kostkę

1/2 selera pokrojonego w kostkę

soku wyciśniętego z 1/2 cytryny

1/2 szklanki wody mineralnej wysokowapniowej

1/2 szklanki lodu

odrobina imbiru

Dodatkowo możesz dorzucić do koktajlu wiórki kokosowe – to zneutralizuje jego zapach. Całość zmieszaj w blenderze.

Zielona harmonia

Składniki:

1 cytryna

2,5 zielonego jabłka

1 gruszka

1,5 szklanki (45 g) świeżego szpinaku

1 gałązka selera naciowego

Obierz cytrynę, pokrój wszystkie składniki w kostkę i wrzuć w podanej kolejności do wyciskarki wolnoobrotowej. Najlepiej smakuje z kostką lodu. Pij od razu po przygotowaniu.

Prosto z ogrodu

Składniki: 

1 cytryna

2 jabłka

1 pęczek jarmużu

kawałek imbiru

3 gałązki selera naciowego

2 marchewki

Obierz cytrynę, pokrój wszystkie składniki w kostkę i wrzuć w podanej kolejności do wyciskarki wolnoobrotowej. Najlepiej smakuje z kostką lodu. Pij od razu po przygotowaniu. Na zdrowie!

 

zobacz również:

 

Czas na Soczek – Tydzień 1

Koktajle owocowe – różne przepisy