Rozbudzające soki przygotowane z soczystych owoców i lekkich warzyw to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia lub doładowanie akumulatorów w południe. Zamiast kawą lepiej pobudzić swoje kubki smakowe pysznym sokiem, który nie mniej skutecznie pobudzi wasz metabolizm.
Proponowane w tym artykule soki są proste, klarowne, smaczne i nie zawierają zbyt wielu składników. Ponieważ przygotowuje się je z produktów o dużej zawartości wody i bardzo małej zawartości włókien, nie obciążają one układu trawiennego, co ma szczególne znaczenie na początku dnia (w porannych godzinach organizm znajduje się w fazie eliminacji, czyli pozbywania się z organizmu tego, co szkodliwe i zbędne, a te soki wspomagają przebieg tego procesu).
Soki przeznaczone na tę porę dnia, są najlżejsze spośród wszystkich propozycji jakie poznacie w najbliższych tygodniach (tak, to dopiero pierwszy artykuł z tej serii) ) dlatego można je pić po zjedzeniu śniadania lub solidnego posiłku, a nawet po wypiciu gęstego soku popołudniu.
Wśród produktów proponowanych w tym tygodniu, znajdują się owoce tropikalne i cytrusy – niezwykle bogate w źródło witaminy C, dającej ogromny zastrzyk energii. Nic więc dziwnego, że spożywanie właśnie tej witaminy to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Jednak nasze poranne propozycje wykraczają daleko poza osławioną porcję soku pomarańczowego. Jabłka pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływają na pracę jelit (ale pamiętajcie że jabłka są bardzo wysoko fruktozowe). Winogrona zawierają między innymi przeciwutleniacze i związki pobudzające. Świeża mięta to naturalny środek pobudzający pracę ślinianek i wspomagających trawienie…
Produkty o działaniu pobudzającym:
- Mango – Zawiera bardzo dużo potasu, który pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi i daje poczucie sytości. Mango ma też w sobie mnóstwo enzymów odpowiadających za rozkład białek, dzięki czemu znakomicie poprawia trawienie.
- Winogrona – Czerwone i czarne są doskonałym źródłem posiadającego właściwości przeciw utleniające manganu, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. choć są naturalnie słodkie, należą do produktów o zaskakująco niskim indeksie glikemicznym.
- Kiwi – to bogate źródło witaminy C, naturalnego zastrzyku energii. Należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, zatem pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, daje poczucie sytości i zadowolenia.
- Ananas (mój faworyt ponieważ uwielbiam jego smak jak jest świeżo rozkrojony) – zawierają bardzo dużo witaminy C, źródła naturalnej energii, a także witaminy B, pozytywnie wpływa na układ trawienny. Występują w nich również związki, pobudzające krążenie krwi.
- Jabłka – zawierają dużo kwercetyny, flawonoidu, który spowalnia proces trawienia węglowodanów, zatem pozwala na dłużej zachować energię i wpływa na właściwy poziom cukru we krwi.
- Świeżą mięta – silny aromat świeżej mięty stymuluje ślinianki, czyli gruczoły ślinowe uwalniające enzymy trawienne, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego.
Koktajl gruszkowo-pomarańczowy
Składniki:
2 dojrzałe, miękkie gruszki
300 ml soku pomarańczowego
kruszony lód
Obieramy owoce i kroimy na kawałki, po czym miksujemy z dodatkiem soku pomarańczowego, wyciśniętego wcześniej przy pomocy wyciskarki. Do szklanek nakładamy kruszony lód i nalewamy koktajl. Do przygotowania napoju można użyć także innych owoców, według własnego pomysłu.
Koktajl ananasowo jabłkowy
Składniki:
1 ananas
1 jabłko (najlepiej kwaskowate)
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka kolendry
2 łyżki miodu
2 filiżanki mleka
Owoce obrać ze skórek i pokroić na kawałeczki.
Zetrzeć lub bardzo drobno pokroić imbir.
Umieść wszystkie składniki w blenderze, wcisnąć odpowiedni guziczek i… gotowe!!! Prawda, że proste?
Podawać dobrze schłodzone, może być z kostkami lodu i oczywiście pięknie przybrane, tak aby nacieszyć nie tylko podniebienie ale i oko!
Wschód słońca
Składniki:
1 mała cytryna
1 pomarańcza
1 papaja
1 małe kłącze świeżej kurkumy
kawałek imbiru
4 marchewki
Obierz cytrynę, pomarańczę i papaję, pokrój je w kawałeczki pasujące do Twojej wyciskarki. Do podajnika włóż po kolei: cytrynę, pomarańczę, papaję, kurkumę, imbir, marchewki. Sok najlepiej wypić od razu!
Słoneczny koktajl pomarańczowy (Nulek)
Składniki:
3 pomarańcze
1 szklanka mleka 2%
1-2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
1-2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 połówka brzoskwini (jeśli jest pod ręką)
Obieramy pomarańcze, dzielimy na cząstki i wrzucamy do wysokiego garnka lub pojemnika.
Dodajemy mleko, brzoskwinię i cukier (choć ja osobiście zwykle już z niego rezygnuję, bo pomarańcze są dość słodkie).
Całość miksujemy dokładnie blenderem.
Różowe orzeźwienie
Składniki:
2 szklanki (375 g) wydrylowanych świeżych lub rozmrożonych czereśni
1 zielona jabłko
250 g malin
250 g truskawek
Oderwij ogonki od czereśni i wyjmij pestki. Pokrój jabłko na kawałki pasujące do wyciskarki. Do podajnika włóż po kolei: czereśnie, jabłko, maliny i truskawki. Wypij od razu! :)
Kolorowy koktajl (Izabela77)
Składniki:
15 dkg truskawek
15 dkg ananasa
15 dkg arbuza
15 dkg melona
Wszystkie zimne owoce kroimy w kostkę i każdy osobno miksujemy. Przelewamy do szklanek w kolejności, truskawki, ananas, arbuz i melon. Koktajl nie wymaga słodzenia. Można podawać z kostkami lodu.
Truskawki w tropikach
Składniki:
1 banan
1/2 ananasa
250 g truskawek
Obierz banana i ananasa. Pokrój na kawałki i do wyciskarki i wkładaj w kolejności: banan, ananas, truskawki. Pij od razu po przygotowaniu.
Wykwintny koktajl kiwi (Nulek)
Składniki (na około 3-6 porcji):
3 banany
4 kiwi
200 ml mleka
0,5 galaretki agrestowej (opcjonalnie)
czekoladowo-miętowe pałeczki do dekoracji
Banany i kiwi pokroić na plastry, kilka plastrów odłożyć do dekoracji szklanek. Resztę zmiksować w blenderze. Dolać mleka i dodać galaretkę, wymieszać delikatnie.
Koktajl wlać do szklanek, ozdobić plastrami kiwi i banana oraz pałeczkami czekoladowymi. Rozkoszować się, sącząc powoli ożywczą zieleń wprost ze szklanki.
Miętowa pobudka
Składniki (około 2,5 szklanki):
1 duży ananas
1 gruszka
30 listków świeżej mięty
1 szklanka (125 g) truskawek
Obierz ananasa. Pokrój ananasa i gruszkę na kawałki pasujące do Twojej wyciskarki. Do podajnika włóż w kolejności: ananas, gruszka, listki mięty, truskawki. Najlepiej smakuje gdy jest wypity od razu! ;)
Koktajl Jagodowy
Składniki:
400 gram kefiru
200 gram jagód lub borówek amerykańskich
2 łyżki miodu (lub cukru)
Wlej kefir do blendera, dodaj jagody. Całość dokładnie zmiksuj i ewentualnie dodaj miód lub cukier. Rozlej do szklanek.
Koktajl możesz wypić od razu, jednak najlepiej smakuje schłodzony :) Do przygotowania można użyć również innych owoców, także mrożonych – wtedy od razu mamy gotowy, schłodzony napój.
Zielono mi
Składniki (około 2 szklanki soku):
3 kiwi
zielone jabłka
1 ogórek
10 listków świeżej mięty
Obierz kiwi. Pokrój wszystkie składniki tak aby zmieściły się w wyciskarce. Włóż je do podajnika w powyższej kolejności i pij od razu po zrobieniu.
zobacz również:
Koktajle owocowe – różne przepisy