Agrest – właściwości dla zdrowia i  przepisy na dania z agrestem

27 sierpnia 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Agrest jest owocem o wielu właściwościach i wartościach odżywczych, szczególnie polecany jest dla osób cierpiących na zmęczone oczy. Agrest zawiera luteinę wspomagającą pracę wzroku. Dodatkowo owoc ten posiada mnóstwo witamin i składników mineralnych. Zobacz jakie jeszcze właściwości posiada agrest.

Na pracę oczu

Agrest zalicza się do grupy owoców z bardzo wysoką zawartością luteiny. Do tej samej grupy należą również jeżyny, awokado, kiwi, maliny oraz czarne porzeczki. Luteina jest silnym przeciwutleniaczem. Najwięcej karotenoidów znajdziesz w czerwonej odmianie agrestu, trochę mniej w zielonej, a najmniej w białej. Dzięki luteinie ochronisz oczy przed chorobami układu krążenia, nowotworami i wszelkimi chorobami oczy. Szczególnie ważna jest luteina dla osób nadwyrężających wzrok np. przy pracy z komputerem czy przy długim oglądaniu telewizji.

agrest

Wartości odżywcze

Agrest zawiera tłuszcze, błonnik, węglowodany, witaminę C, A, E, ryboflawinę oraz minerały typu:

  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas
  • Sód
  • Cynk

 

Na trawienie

Agrest w swoim składzie posiada kwas jabłkowy oraz cytrynowy, a dodatkowo pektyny, które pozytywnie wpływają na proces trawienia. Agrest to idealne rozwiązanie dla osób z problemami żołądkowymi typy zaparcia, wzdęcia i inne dolegliwości trawienne.

agrest

Na nerwy

Agrest to owoc bogaty w magnez i witaminę z grupy B. Te składniki wspomagają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację, a także pomagają w walce ze stresem.

agrest

Na równowagę kwasowo – zasadową

Agrest posiada substancje o działaniu alkalizującym oraz pomagającym utrzymać równowagę kwasowo – zasadową w organizmie. Dzięki temu agrest świetnie nadaje się do jadłospisu diety zasadowej.

agrest

Przepisy z agrestem

Dżem agrestowy

Co kupić?

  • 1/2 kg agrestu (raczej kwaśnego, nie całkiem dojrzałego)
  • 20 dag cukru
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Agrest należy umyć, odciąć szypułki oraz pozbyć się pozostałości kielichów. Następnie ugotuj syrop z cukru i wody i wrzuć do niego agrest. Smaż je na małym ogniu, mieszaj i odszumowuj do czasu, aż dżem będzie odpowiedniej konsystencji. Kropla na talerzyku powinna od razu tężeć. Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

agrest

Sałatka z makaronu i agrestu

Co kupić?

  • 1,5 szklanki makaronu kolanka
  • 1 świeży ogórek
  • 1,5 szklanki kolorowego agrestu (zielonego i czerwonego)
  • 10dag szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 5-6 łyżek kukurydzy
  • 3 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 1 mały słoiczek majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować al dente i pozostawić do wystudzenia. Ogórek oraz cebulę pokrój w kostkę , szynkę w słupki, natomiast agrest na połówki. Teraz wymieszaj ze sobą makaron, kukurydzę, ogórka, szynkę, agrest, cebulę i posiekane orzechy laskowe. Do całości dodaj majonez, sól oraz pieprz. Najlepiej smakuje schłodzone.

agrest salatka

Nalewka z agrestu i czerwonych porzeczek

Co kupić?

  • 1 kilogram agrestu
  • 0,5 kilograma czerwonych porzeczek
  • 3/4 kilograma cukru
  • 750 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 0,5 litra spirytusu

Przygotowanie:

Owoce należy umyć i oczyścić. Porzeczki oderwij od gałązek. Wszystko wrzuć do dużego słoika  i zasyp cukrem. Słoik odstaw na 2 miesiące co jakiś czas mieszając. Po tym czasie przecedź i przefiltruj nalewkę.

agrest nalewka

 

Deser  z bitą śmietaną i ciasteczkami

Co kupić?

  • Ulubione ciasteczka np: oreo, zbożowe, maślane
  • 20 dag agrestu
  • śmietana 30 %
  • cukier puder
  • opcjonalnie: galaretka agrestowa

 

Jeśli deser ma być z galaretką należy ją przygotować wcześniej, kiedy zgęstnieje pokroić w kostkę. Na dno pucharka umieścić pokruszone ciasteczka agrest, na wierzch ułożyć bitą śmietaną i udekorować galaretką.