Agrest – właściwości dla zdrowia i przepisy na dania z agrestem
Na pracę oczu
Agrest zalicza się do grupy owoców z bardzo wysoką zawartością luteiny. Do tej samej grupy należą również jeżyny, awokado, kiwi, maliny oraz czarne porzeczki. Luteina jest silnym przeciwutleniaczem. Najwięcej karotenoidów znajdziesz w czerwonej odmianie agrestu, trochę mniej w zielonej, a najmniej w białej. Dzięki luteinie ochronisz oczy przed chorobami układu krążenia, nowotworami i wszelkimi chorobami oczy. Szczególnie ważna jest luteina dla osób nadwyrężających wzrok np. przy pracy z komputerem czy przy długim oglądaniu telewizji.
Wartości odżywcze
Agrest zawiera tłuszcze, błonnik, węglowodany, witaminę C, A, E, ryboflawinę oraz minerały typu:
- Wapń
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Sód
- Cynk
Na trawienie
Agrest w swoim składzie posiada kwas jabłkowy oraz cytrynowy, a dodatkowo pektyny, które pozytywnie wpływają na proces trawienia. Agrest to idealne rozwiązanie dla osób z problemami żołądkowymi typy zaparcia, wzdęcia i inne dolegliwości trawienne.
Na nerwy
Agrest to owoc bogaty w magnez i witaminę z grupy B. Te składniki wspomagają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację, a także pomagają w walce ze stresem.
Na równowagę kwasowo – zasadową
Agrest posiada substancje o działaniu alkalizującym oraz pomagającym utrzymać równowagę kwasowo – zasadową w organizmie. Dzięki temu agrest świetnie nadaje się do jadłospisu diety zasadowej.
Przepisy z agrestem
Dżem agrestowy
Co kupić?
- 1/2 kg agrestu (raczej kwaśnego, nie całkiem dojrzałego)
- 20 dag cukru
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Agrest należy umyć, odciąć szypułki oraz pozbyć się pozostałości kielichów. Następnie ugotuj syrop z cukru i wody i wrzuć do niego agrest. Smaż je na małym ogniu, mieszaj i odszumowuj do czasu, aż dżem będzie odpowiedniej konsystencji. Kropla na talerzyku powinna od razu tężeć. Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Sałatka z makaronu i agrestu
Co kupić?
- 1,5 szklanki makaronu kolanka
- 1 świeży ogórek
- 1,5 szklanki kolorowego agrestu (zielonego i czerwonego)
- 10dag szynki
- 1 czerwona cebula
- 5-6 łyżek kukurydzy
- 3 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych
- 1 mały słoiczek majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować al dente i pozostawić do wystudzenia. Ogórek oraz cebulę pokrój w kostkę , szynkę w słupki, natomiast agrest na połówki. Teraz wymieszaj ze sobą makaron, kukurydzę, ogórka, szynkę, agrest, cebulę i posiekane orzechy laskowe. Do całości dodaj majonez, sól oraz pieprz. Najlepiej smakuje schłodzone.
Nalewka z agrestu i czerwonych porzeczek
Co kupić?
- 1 kilogram agrestu
- 0,5 kilograma czerwonych porzeczek
- 3/4 kilograma cukru
- 750 ml wody mineralnej niegazowanej
- 0,5 litra spirytusu
Przygotowanie:
Owoce należy umyć i oczyścić. Porzeczki oderwij od gałązek. Wszystko wrzuć do dużego słoika i zasyp cukrem. Słoik odstaw na 2 miesiące co jakiś czas mieszając. Po tym czasie przecedź i przefiltruj nalewkę.
Deser z bitą śmietaną i ciasteczkami
Co kupić?
- Ulubione ciasteczka np: oreo, zbożowe, maślane
- 20 dag agrestu
- śmietana 30 %
- cukier puder
- opcjonalnie: galaretka agrestowa
Jeśli deser ma być z galaretką należy ją przygotować wcześniej, kiedy zgęstnieje pokroić w kostkę. Na dno pucharka umieścić pokruszone ciasteczka agrest, na wierzch ułożyć bitą śmietaną i udekorować galaretką.