Tropikalny kurczak na Dzień Kobiet
Ostro-słodkawy kurczak z owocami tropikalnymi.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 2 ćwiartki z kurczaka ( uda )
- 1 puszka ,, Koktajl tropikalny ” ( papaya, guava , ananas )
- 2 plastry gruszki
- 3 łyżki oleju ( dałam z pestek winogron )
- przyprawa Piri-Piri
- pieprz kolorowy grubo mielony
- papryka mielona słodka
- Delikat czerwony
- sól
- makaron ryżowy nitki
- natka pietruszki
- 1/2 kostki bulionu drobiowego
- 3/4 szklanki wody
- 2 pomidory
Uda natrzeć Delikatem , papryką, przyprawą Piri_Piri ( ok 1/4 łyżeczki ) i zostawić na 30 minut w lodówce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć uda na rumiano z obu stron uda bez tłuszczu przełożyć do szerokiego garnka. Odcedzić owoce z puszki wlewając zalewę do kurczaka. Dolać wodę – dodać kostkę bulionową .Owoce wrzucić na pozostały na patelni tłuszcz i smażyć 5 minut doprawiając na ostro przyprawami. Kurczaka dusić ok 45 minut. Płyn powinien odparować o połowę .Przełożyć do garnka z kurczakiem połowę owoców i dusić 15 minut. Podgrzać pozostałe owoce . W osobnym garnuszku zagotować wodę ze szczyptą soli i wrzucić do niej makaron ryżowy. Przykryć i zostawić na 5 minut. Wydrążyć pomidory. Odcedzić makaron .
Podawać obkładając uda owocami z patelni z kawałkiem miękkiej gruszki i pomidorami napełnionymi makaronem ryżowym. Sos zmiksować w malakserze – doprawić do smaku i podać osobno .
A czemu dodatkowo gruszka – po prostu pasował mi smak gruszki do pikantnego sosu- może nie musi być.