Grochówka na wędzonce smak dzieciństwa

7 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 pełna szklanka całego żółtego grochu, niełuskanego
  • 250 g wędzonych żeberek
  • 200 g wędzonego boczku
  • kawałek podsuszanej, wyrazistej w smaku kiełbasy
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 małe ziemniaki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1/2 kostki bulionowej na wędzonym boczku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • PRZYGOTOWANIE:

    Groch przebrać. Zalać zimną wodą, zalałam 1.5 litra. Zostawiłam na noc. Następnego dnia groch wraz z wodą wlać do dużego garnka, dodać listki laurowe, ziele, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz żeberka i  boczek. Gotować pod przykryciem. Gotowałam 1godz 10 minut. Po tym czasie dodać kostkę bulionową, pokrojone w plastry marchew i pietruszkę, selera w kostkę oraz kiełbasę. Podlać szklanką wody. Gotować pół godziny. Dodać pokrojone w duże kawałki ziemniaki, majeranek, tymianek, gotować kolejne 20- 25 minut aż ziemniaki będą dobre. Doprawić sosem sojowym, pieprzem. Zagęścić mąką rozrobioną w 1/2 szklanki zimnej wody. Podawać z bułką pszenną oraz jak ktoś lubi z gotowana kapusta kiszoną.

    file1299501305