Grochówka na wędzonce smak dzieciństwa
Artykuł zewnętrzny
składniki:
PRZYGOTOWANIE:
Groch przebrać. Zalać zimną wodą, zalałam 1.5 litra. Zostawiłam na noc. Następnego dnia groch wraz z wodą wlać do dużego garnka, dodać listki laurowe, ziele, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz żeberka i boczek. Gotować pod przykryciem. Gotowałam 1godz 10 minut. Po tym czasie dodać kostkę bulionową, pokrojone w plastry marchew i pietruszkę, selera w kostkę oraz kiełbasę. Podlać szklanką wody. Gotować pół godziny. Dodać pokrojone w duże kawałki ziemniaki, majeranek, tymianek, gotować kolejne 20- 25 minut aż ziemniaki będą dobre. Doprawić sosem sojowym, pieprzem. Zagęścić mąką rozrobioną w 1/2 szklanki zimnej wody. Podawać z bułką pszenną oraz jak ktoś lubi z gotowana kapusta kiszoną.