Cielęcina miodowo-musztardowa

11 listopada 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczna słodkawo –pikantna delikatna cielęcina .

Czas : 1,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa

Składniki :

0,5 kg cielęciny ( zrazowa górna b/k )

1 mała marchewka

4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

2 łyżki smalcu

1 łyżka masła

2 łyżeczki miodu

2 łyżeczki ostrej musztardy ( sarebska )

1 płaska łyżeczka pieprzu

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki przyprawy do zup i sosów maggi

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

4 ziarna jałowca

2 duże cebule

4 szklanki wody

Zrobić pastę z miodu , musztardy, soli , pieprzu , maggi .Obrać marchewkę . W mięsie zrobić ,, kieszeń „ i natrzeć ją od środka częścią pasty przyprawowej. Włożyć w ,, kieszeń „ natkę pietruszki a obok marchewkę w całości . Spiąć wyloty ,, kieszeni „ wykałaczkami . Natrzeć mięso z wierzchu dokładnie resztą pasty przyprawowej . Ułożyć w zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin ( do 24 godzin ) .

Na patelni rozgrzać smalec i masło i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron mięso . Włożyć mięso ( razem z tłuszczem ze smażenia ) do garnka takiej wielkości by zajmowało dno prawie w całości a nad mięsem było tyle luzu ile miejsca w garnku zajmuje mięso .

Dodać do garnka pokrojoną drobno cebulę , ziele angielskie , liście laurowe i jałowiec .

Na patelnię od smażenia wlać 1 szklankę wody i zagotować mieszając drewnianą łyżką tak by cały smak ze smażenia przeszedł do wody . Wlać do garnka . Dolać resztę wody .

Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić przy lekko uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny tak by mięso było bardzo miękkie , a sos odparował do objętości 1 szklanki .

Wyjąć mięso .Zostawić pod przykryciem na 10 minut by łatwiej się kroiło . Pokroić w plastry ( 4 sztuki ) .Sos doprawić do smaku . Można przetrzeć przez sito .Można zaprawić odrobiną mąki i słodką śmietanką – ale to już wg własnego smaku .

file1257942382