Ciasto z orzechami

11 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:
– 10 dużych jajek
– 300 g cukru
– 300 g mąki krupczatki minus 2 łyżki
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
– szczypta soli
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
– 300 g cukru pudru
– 15 łyżek mleka
– 800 g orzechów włoskich mielonych

Polewa:
– 150 g gorzkiej czekolady
– 20 g masła
– 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 10 łyżek gorącej wody i szczyptę soli, ubijać. Gdy piana lekko zesztywnieje dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka dalej ubijając. Przesianą mąkę krupczatkę z kakaem i proszkiem do pieczenia dodać do piany i delikatnie wymieszać rózgą. Ważne jest to, by ciasto miało konsystencję lekkiej piany. Biszkopt wylać na kwadratową blachę 36×36 cm, wyłożoną pergaminem. Piec 15-20 min. w temp. 200˚ – 150˚. Mleko i cukier zagotować, dodać orzechy i wymieszać.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie kładziemy na gotującą się wodę w garnku), dolewając mleko. Na upieczony biszkopt kakaowy nakładamy masę orzechową, polewamy gorącą czekoladą i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki, by się dokładnie schłodziło.

file1257930565



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...