Ciasto truskawkowe na czekoladowym spodzie

2 czerwca 2015, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:

– 10 dużych jajek
– 300 g cukru
– 300 g mąki krupczatki minus 2 łyżki
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
– szczypta soli
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
– 450 g truskawek
– 2 kremówki 400 ml
– 3 galaretki truskawkowe
– 3 łyżki cukru kryształu
– cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 10 łyżek gorącej wody i szczyptę soli, ubijać. Gdy piana lekko zesztywnieje dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka dalej ubijając. Przesianą mąkę krupczatkę z kakaem i proszkiem do pieczenia dodać do piany i delikatnie wymieszać rózgą. Ważne jest to, by ciasto miało konsystencję lekkiej piany. Biszkopt wylać na kwadratową blachę 36×36, wyłożoną pergaminem. Piec 15-20 min. w temp. 200˚ – 150˚.
Ugotować 3 galaretki truskawkowe w 1 szklance wody, dodając 3 łyżki cukru. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki zmiksować mikserem. Kremówkę ubić. Do zmiksowanych owoców wlać jeszcze ciepłą (letnią) galaretkę, po czym całość dodać do kremówki i jeszcze chwilę ubijać. Gdy ktoś woli bardzo słodkie wypieki, może dodać jeszcze trochę cukru pudru. Krem owocowy wylać na biszkopt i udekorować dowolnie po wierzchu. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

file1257930382