Pierogi z serem bundz i borowikami
Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Ciepła woda
Farsz:
2 łyżki oliwy z oliwek
½ cebuli pokrojonej w kostkę
200 g ugotowanych borowików
200 tartego sera bundz
50 ml winiaku
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól czosnkowa, pieprz czarny Prymat do smaku
40 g kiełków groszku szparagowego
160 g pomidorów concasse
50 ml oleju z pestek dyni
2 łyżki uprzednio uprażonych pestek dyni
Sposób przygotowania:
Farsz: na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i borowiki, następnie dodać winiak, a gdy odparuje doprawić do smaku tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Całość ostudzić, a następnie połączyć z tartym serem bundz.
Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i wykroić z ciasta koła używając szklanki. Na każdym kółku ułożyć małą porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie obsmażyć na patelni.
Pierogi z serem bundz i borowikami podawać z kiełkami groszku szparagowego oraz pomidorami concasse z oliwą z pestek dyni i pestkami dyni.
źródło: www.prymat.pl