Sztuka mięsa wołowego wg Buni

7 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kg wołowiny ( antrykot, karkówka bez kości  )
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • przyprawa do zup ( ja daję 2 kostki bulionu wołowego )
  • 6 szklanek wody
  • 2 łyżki masła

grubo mielony czarny ( lub kolorowy ) pieprz

Obrać i umyć warzywa. Ułożyć w garnku , zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować . Do wrzącego wywaru włożyć umyte mięso i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny aż będzie miękkie .

W drugim garnku roztopić masło , dolać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa , włożyć mięso i chwilę dusić .

Mięso wkładamy do wrzątku by ściąć natychmiast wierzchnią warstwę i by w trakcie gotowania nie wypłukiwać z mięsa smaku ( jak gotujemy mięso na wywar to robimy odwrotnie bo zależy nam wtedy na wywarze ).

Gotowe mięso podajemy z ziemniakami z wody ( lub pieczywem – jak kto lubi ) polane rosołem z masłem i dodatkowo posypane grubo mielonym pieprzem .Do tego do wyboru musztarda , chrzan , ćwikła .

Ja obok układam wyjęte z wywaru warzywa ( co prawda są wygotowane bo nie wyjmuję ich tylko gotują sie cały czas bo zależy mi również na wywarze – ale za to przechodzą smakiem wołowego rosołu i takie mi po prostu smakują ).

Oprócz tego z reguły robię jeszcze jakąś surówkę np. z kiszonych ogórków .

file1297100842