Ziemniaczana sałatka z bulionem wołowym

7 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 4 młode ziemniaki średniej wielkości
  • 1/4 szklanki bulionu wołowego
  • pieprz  kolorowy grubo mielony
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • przyprawa do dań z ziemniaków
  • 1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku ( w przepisie cebulka )
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • szczypta czarnuszki

Ugotować ziemniaki w mundurkach .Obrać i pokroić w grube plastry. Bulion zagotować z musztardą . Zalać nim pokrojone ziemniaki i zostawić do ostygnięcia. Odcedzić. Doprawić  przyprawą do ziemniaków  i pieprzem .Dodać pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Posypać szczypiorem , natką i czarnuszką .

Kiedy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem miałam wątpliwości  co do polewania rosołem i zostawiania w nim aż ostygnie -okazało się , że jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do pieczonych mięs a szczególnie do grilla. – od tej pory robię różne jej wersje .

Bardzo fajnie smakuje też  z plastrem mięsa na zimno jako danie kolacyjne .

file1297100747