Zupa kalafiorowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kalafior
50 dag szpondra
6 średnich ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2,5 litra wody
1 śmietana 18 %
2 łyżki mąki
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z mięsa z dodatkiem listka i ziela angielskiego około 20 minut. Kalafiora dzielimy na różyczki i moczymy w słonej wodzie. Wywar przecedzamy, dodajemy marchewkę pokrojona w kostkę, pietruszkę, ziemniaki w kostkę, umyte różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, wlewamy do zupy, dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem. Wsypujemy spora ilość koperku. Smacznego!