Zupa szczawiowa z jajem

1 stycznia 2024, dodał: jolinka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,5 litra wody

4 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

3 skrzydełka z kurczaka

3 jaja ugotowane na twardo

pęczek szczawiu lub dwie duże garście szczawiu urwanego na łące podczas spaceru

śmietana 18%

1 łyżka mąki

sól i pieprz

1 listek laurowy

2 ziarnka ziela angielskiego

zupa szczawiowa z jajem

Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, warzywa i przyprawy. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucamy szczaw pokrojony w paseczki. Gotujemy jeszcze dwie, trzy minuty. Zaprawiamy śmietaną rozmieszaną z mąką. Na koniec wsypujemy pokrojone w kostkę lub pokrojone w ćwiartki ugotowane na twardo jaja.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz