Paluchy wiedźmy
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki obranych migdałów
Wszystkie składniki razem zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców – w piekarniku urosną), na końcu wciskając migdał przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze w miejsce paznokcia.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.
Na końcu pomalować czerwonym lukrem paznokcie i końce palców, żeby wyglądały jakby były wyrwane.