Likier morelowy

4 lutego 2011, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kg moreli
  • 5 szkl spirytusu 70%
  • pół szkl spirytusu 95%
  • 4 krople olejku migdałowego
  • 1 laska wanilii
  • 1,25 kg cukru
  • 2 łyżki koniaku

Morele umyć,wyjąć pestki,pociąć na kawałki. Wrzucić do gąsiora. Dodać 3-4 pestki. Wymieszać 3,5 szkl spirytusu 70% z 1 i 1/3 szkl.wody. Zalać owoce.Zatkać gąsior.Odstawić na 4-6 tygodnie. Co dwa tygodnie mieszać. Klarowny płyn zlać do butelki.Spirytus 95% wymieszać z olejkiem migdałowym. Dodać posiekaną laskę wanilii. Zlać do osobnej butelki i odstawić na 2 tygodnie. Oba płyny z butelki przelać do gąsiorka. Dolać3/4 szklanki wody z cukrem i koniakiem oraz pozostałym spirytusem 70%. Likier odstawić na 4 miesiące.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....