Wypróbuj przepisy na smoothies – koktajle, które dostarczą ci zdrowego chlorofilu. To barwnik roślinny, nazywany też „roślinną krwią”. Ma działanie neutralizujące wolne rodniki, wspomaga układ odpornościowy, normalizuje ciśnienie krwi, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza ryzyko nowotworów, wspomaga leczenie anemii, pobudza jelita i… to jeszcze nie wszystko.
Spójrz w jak prosty i smaczny sposób możesz dostarczyć do organizmu ten zielony barwnik roślinny.
garść pietruszki
kilka kostek lodu
Wieloowocowa rozkosz
szklanka mrożonych owoców (jagody, truskawki, maliny, porzeczki)
garść świeżych liści szpinaku
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy
woda
Miętowe orzeźwienie
garść liści sałaty
garść liści mięty
2 banany
łyżeczka oliwy
woda
Miodowa siła
garść liści pokrzywy lub mniszka lekarskiego
kilka liści mięty
szklanka truskawek
łyżeczka oliwy
łyżeczka miodu
Smoothies można przetrzymywać do 24 godzin w lodówce. Najlepiej jednak spożyć je w przeciągu 2 godzin od przygotowania. Zamiast oliwy doskonale nadaje się także olej lniany lub z pestek winogron. Wody dolewamy jedynie tyle, by nadać płynną konsystencję.
Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny
Zobacz również: