Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
Artykuł zewnętrzny
Z reguły wszyscy lubią delikatne pulpety we wszelkich sosach.
Czas :30 minut
Składniki :
- 30 dag mielonego z drobiu
- 1 jajko
- 1/4 szklanki pokrojonego koperku
- 2 łyżki masła
- mąka
- 2 szklanki rosołu drobiowego z kostki
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
- 2 łyżki bułki tartej
- sok z cytryny
- sól
- pieprz mielony
Wymieszać mięso z jajkiem , bułka tartą .Posolić .Dodać odrobinę pieprzu mielonego. Uformować 8 pulpecików .i obtoczyć w mące . Gotować w rosole 20 minut . Wyjąć łyżką cedzakową. W małym garnuszku roztopić masło , wsypać koperek i chwilę smażyć mieszając . Zasypać 2 łyżkami mąki . Zamieszać . Rozprowadzić rosołem w którym gotowały się pulpety ( ok. 1 szklanki ) i śmietanką . Włożyć serek i ogrzewać aż się roztopi. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i cukru. Włożyć pulpety i podgrzać .
Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem .