Co to jest indeks glikemiczny? Sprawdź tabelę

12 stycznia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Indeks Glikemiczny określa procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów, w porównaniu do wzrostu jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy.


Indeks glikemiczny (IG) określa, jak poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia glukozy w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko węglowodany zawarte w spożywanym produkcie ulegają zamianie na glukozę krążącą we krwi. UWAGA Indeks glikemiczny dotyczy tylko produktów zawierających węglowodany.

Pojęcie indeksu glikemicznego różni się od (także popularnego ostatnio) terminu „odpowiedź glikemiczna”. Odpowiedź odnosi się do zmian glikemii u pojedynczej osoby po spożyciu jakiegoś pokarmu. Natomiast indeks glikemiczny jest specyficzną właściwością każdego produktu spożywczego zawierającego węglowodany.

Indeks glikemiczny pozwala ocenić wpływ poszczególnych produktów spożywczych zawierających węglowodany na glikemię poposiłkową. Produkty mające duży IG są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym, co objawia się gwałtownym wzrostem poziomu glukozy, a następnie szybkim jej spadkiem. Co często kończy się natychmiastowym uczuciem głodu. Produkty o małym IG powodują mniejszą i bardziej powolną reakcję w postaci zmian glikemii poposiłkowej. Badania opublikowane w ostatnich latach wykazują, że mały IG naszej diety może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia takich chorób przewlekłych jak choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, otyłość i rak jelita grubego.

Tabela obrazująca wysokość indeksu glikemicznego dla poszczególnych produktów:

Orzeszki ziemne, solone, prażone

14
Soja 14
Cebula 15
Czosnek 15
Jogurt naturalny bez cukru 15
Morele świeże 15
Pomidory 15
Czekolada gorzka 22
Czereśnie 22
Groch gotowany 22
Orzechy 22
Grejpfrut 25
Kiełki fasoli Mung 25
Wiśnie 25
Ziarno jęczmienia 25
Jogurt 0% tłuszczu 27
Mleko pełne 3% tłuszczu 27
Brzoskwinie 29
Jabłka suszone 29
Fasola czarna 30
Marchewka świeża 30
Morele suszone 30
Soczewica zielona gotowana 30
Śliwki 30
Mleko odtłuszczone 32
Mleko zsiadłe 32
Fasola biała, ugotowana 33
Nutella 33
Figi suszone 35
Jogurt owocowy 36
Jogurt naturalny 36
Jabłka 38
Ryba 38
Sok pomidorowy bez cukru 38
Chleb pumpernikiel 40
Fasola biała 40
Sok jabłkowy 40
Truskawki 40
Gruszki 42
Budyń 43
Sok z marchwi świeży 43
Baton Twix 44
Czekolada biała 44
Pomarańcza 44
Groszek zielony 45
Biszkopt 46
Winogrona 46
Sok grejfrutowy 48
Czekolada mleczna 49
Brzoskwinie z puszki w syropie 52
Kiwi 52
Sok pomarańczowy 52
Kukurydza słodka 53
Kasza gryczana ugotowana 54
Chleb żytni na zakwasie 55
Kukurydza z puszki 55
Mango 55
Otręby owsiane 55
Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55
Ryż długoziarnisty gotowany 56
Herbatniki 57
Ziemniaki młode 57
Chleb pełnoziarnisty żytni 58
Kasza manna 58
Ananas 59
Banan 59
Groszek zielony z puszki 61
Lody z pełnego mleka 61
Mleko słodzone, zagęszczone 61
Chrupki kukurydziane 63
Coca Cola 63
Rodzynki 64
Baton Mars 65
Buraki 65
Kus kus gotowany 65
Makaron 65
Melon 65
Cukier rafinowany 68
Chrupki pszenne 70
Mąka kukurydziana 70
Ryż biały gotowany 70
Fasola szparagowa 71
Kasza jaglana, ugotowana 71
Banany dojrzałe 72
Arbuz 75
Dynia 75
Płatki ryżowe 80
Płatki kukurydziane 84
Chleb pszenny 85
Marchewka długo gotowana 85
Płatki owsiane błyskawiczne 85
Ziemniaki pieczone 85
Miód 87
Chipsy 90
Kleik ryżowy 90
Ziemniaki puree 90
Chleb – Pieczywo francuskie 95
Chleb biały 95
Frytki 95
Ziemniaki gotowane 95
Glukoza 100
Daktyle suszone 103
Maltoza 110

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Lista wszystkich diet
  2. Odchudzająca zupa
  3. Najgroźniejszy tłuszcz świata
  4. Dieta na zdrowe jelita: zrób test