Szaszłyki z krewetkami i ananasem

4 stycznia 2011, dodał: aczp
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • Krewetki tygrysie
  • ananas surowy lub z puszki
  • marynata klasyczna do mięs i ryb Galeo
  • papryka suszona w płatkach
  • sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz

Krewetki czyścimy, myjemy, jeśli zamrożone to rozmrażamy, wrzucamy do woreczka, wlewamy olej, delikatnie mieszamy z krewetkami… Zostawiamy tak długo, jak możemy, ja wkładam do lodówki na noc. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki ananasa i krewetki. Obsypujemy papryką suszoną w płatkach. Grillujemy. Ja podaję z sosem czosnkowym: jogurt wymieszany ze zmiażdżonym czosnkiem, doprawiony solą i pieprzem do smaku – czosnkowy zawrót głowy gwarantowany :-)