Indyk w warzywach

27 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki na 4 porcje:

 

– 20 dag ryżu

– sól

– 40 dag brokułów

– 25 dag marchewki

– 20 dag selera naciowego

– pierś z indyka

– pieprz, cukier

– 1 łyżka mąki ziemiaczanej

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3 zielone papryczki chili

– 2 łyżki oleju

– 300 ml rosołu

– 3 łyżki sosu sojowego

 

Ryż opłukać pod bierzącą wodą, osączyć, przełożyć do garnkai zalać 400 ml wody, posolic i gotować około 2 minuty bez przykrycia. Następnie zmniejszyć ogień, ryż gotować jeszcze 20 minut. Brokuły podzielić na małe rózyczki, gotować 4 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Marchewki obrane pokroić w słupki, seler pokroić w plasterki, mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, posypać mąką ziemniaczaną, przemieszać. Cebulę, czosnek obrać, posiekać, papryczki chili pokroić w cienkie krążki. Mocno rozgrzać olej  w rondlu, smażyć na nim mięso kilka minut na średnim ogniu, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, smażyć około 3 minut, na końcu dodać seler. Przyprawić do smaku zmielonym pieprzem i łyzką brązowego cukru, włożyć brokuły i chili. Potrawe podlać rosołem i sosem sojowym, gotować ponad 3 minuty , mięso z warzywami przełożyć na gorący półmisek.