Duszony królik z oliwkami

23 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • 50 dag pomidorów
  • 4 udka królicze około 1 kg
  • comber z królika około 40 dag
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml wytrawnego wermutu
  • kostka bulionowa
  • natka pietruszki
  • listki laurowe 2 sztuki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • po 5 dag zielonych i czarnych oliwek
  • zioła do dekoracji

Cebulę obrać, dość grubo posiekać. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Kawałki królika opłukać. Comber pokroić na 4 kawałki. Mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Dołożyć cebulę i marchew, jeszcze chwile razem smażyć, podlać wermutem i litrem wody, zagotować, wsypać bulionową kostkę i wymieszać. Listki laurowe z gałązkami rozmarynu i natką pietruszki związać w pęczek. Zioła dodać do mięsa wraz z pomidorami i oliwkami, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po danym czasie wyjąc zioła, mięso ponownie przyprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować świeżymi ziołami.