Zupa porowa z mielonym mięsem

18 stycznia 2024, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Zupa porowa z mięsem jest aromatyczną propozycją na obiad lub kolację w tygodniu. Jest sycąca dzięki połączeniu ziemniaków i serka topionego, dodatek mielonego mięsa powoduje, że miłośnicy mięsnych zup będą zachwyceni. Zupę serwujemy z  bagietką lub jako samodzielne danie.

porowa zupa z mięsem

Por posiada liczne zdrowotne właściwości: zawiera sporą ilość żelaza i zaleca się jego spożywanie podczas anemii. Co ciekawe por posiada więcej  żelaza niż buraki. Por to też źródło inuliny, czyli naturalnego probiotyku. Dodatkowo inulina zawarta w porach obniża poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi. Spożywając por ułatwisz organizmowi przyswajanie składników mineralnych. Por pomoże Ci przy uwalnianiu wody z organizmu. Posiada on działanie moczopędne oraz oczyszczające.

składniki:

  • 50 dag porów
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag mielonego mięsa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • litr bulionu warzywnego
  • 20 dag serka topionego
  • 7,5 dag śmietany 30 %

Pory oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę obrać, posiekać, w garnku rozgrzać olej. Dołożyć mielone mięso, podsmażyć przez 5 minut, często mieszając, doprawić do smaku. Mięso przełożyć na półmisek, do garnka wrzucić posiekana cebulę i pory. Smażyć przez 2 minuty na tym samym tłuszczu. Następnie oprószyć mąką i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień i gotować przez 5 minut. Dołożyć serek topiony, podgrzewać, mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zabielić śmietaną. Dołożyć podsmażone mięso. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, można podawać z groszkiem ptysiowym.