Bułeczki (kołacze) drożdżowe z makiem i brzoskwinią
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 30 dag drożdży
- 170 ml mleka
- 100 gram cukru pudru
- 400 gram maki
- 2 żółtka
- łyżeczka skórki z cytryny
- sól
- 70 gram masła
- jajko
nadzienie:
- 200 ml mleka
- 20 gram masła
- 60 gram cukru
- 200 gram mielonego maku
- 12 moreli
Drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 30 minutach zagnieść ciasto, ponownie odstawić. Składniki nadzienia (mleko, masło, cukier i mak) doprowadzić do wrzenia. Mieszać, ąz masa zgęstnieje. Odstawić, by ostygła. Z ciasta wykroić 24 kółka, ułożyć je na blasze. Gdy wyrosną spłaszczyć je, zrobić w środku dołki. Włożyć w nie nadzienie i połówki moreli. Brzegi kołaczyków posmarować rozkłóconym białkiem. Piec 30 minut w 180 stopniach C. Podawać oprószone cukrem pudrem.