Okoń w kwaskowatej galarecie
Ryba w zakwaszonej galarecie zyskuje na smaku .Okoń nilowy jest bardzo delikatny i doskonale w tej galarecie smakuje .
Czas : 30 minut + minimum 3 godziny w lodówce
Składniki :
- 2 filety z okonia nilowego
- 1/2 litra wody
- pieprz mielony biały
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 białej części pora
- kawałek selera
- sok z cytryny do smaku
- ½ łyżki cukru
- 1 łyżeczka Delikatu ( lub ½ kostki bulionu rybnego Knorra )
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 cebule
- maggi do smaku
- 4 łyżeczki żelatyny
Ugotować wywar z włoszczyzny z Delikatem ( lub kostką bulionu rybnego ), liściem laurowym , zielem angielskim , cebulą .Przecedzić .Włożyć pokrojony w kawałki filet z okonia nilowego i na małym gazie gotować 15 minut. Ostrożnie wyjąć rybę i ułożyć w miseczkach ( półmiskach ) na których będzie wylewana .Przecedzić ponownie wywar – doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru, maggi, pieprzem mielonym ( białym ) . Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić w gorącej zalewie , zalać zalewą ryby ( udekorowane ozdobnie powycinaną marchewka , zieleniną – jak kto woli ). Zostawić na minimum 3 godziny ( a najlepiej dobę ).
Galaretka powinna być lekko kwaskowa .