Carpaccio z buraczków

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam widok  carpaccio – uwielbiam buraczki – to czemu by ich tak nie podać ?

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 3 średniej wielkości buraczki
  • 1/4 szklanki soku z buraków
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • szczypta mielonego pieprzu kolorowego do smaku
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron

Zrobić marynatę – sok z buraków , miód , sos sojowy i pieprz gotować tak długo na małym gazie aż zmniejszy objętość o połowę .

Buraczki ugotować do miękkości . Ostudzić . Obrać .Obieraczką do warzyw pokroić na cieniutkie plasterki ( jak na carpaccio ) .Zmieszać marynatę z olejem i zalać zaprawą buraczki . Zostawić na 15 minut . Odcedzić . Ułożyć plasterki z buraczków ozdobnie – lekko skropić marynatą , posypać natką pietruszki.

Można podawać jako dodatek do II dań lub przekąskę z serami , pikli itp.

file1292846284