Carpaccio z buraczków
Artykuł zewnętrzny
Uwielbiam widok carpaccio – uwielbiam buraczki – to czemu by ich tak nie podać ?
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 3 średniej wielkości buraczki
- 1/4 szklanki soku z buraków
- 1 pełna łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- szczypta mielonego pieprzu kolorowego do smaku
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
Zrobić marynatę – sok z buraków , miód , sos sojowy i pieprz gotować tak długo na małym gazie aż zmniejszy objętość o połowę .
Buraczki ugotować do miękkości . Ostudzić . Obrać .Obieraczką do warzyw pokroić na cieniutkie plasterki ( jak na carpaccio ) .Zmieszać marynatę z olejem i zalać zaprawą buraczki . Zostawić na 15 minut . Odcedzić . Ułożyć plasterki z buraczków ozdobnie – lekko skropić marynatą , posypać natką pietruszki.
Można podawać jako dodatek do II dań lub przekąskę z serami , pikli itp.