Łosoś na pomarańczowo

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Fascynują mnie związki kolorystyczne smaków. Łosoś od zawsze wiąże się dla mnie z kolorem oranż, pomarańczowy, morelowy.Dopasowałam do tego smak.

Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

  • 4 steki z łososia
  • olej z pestek winogron
  • 2 duże pomarańcze – soczyste
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 mandarynki
  • szczypta otartej skórki mandarynkowej
  • 3 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu pomarańczowego ( jak nie ma to neutralny- smakowo  jasny np. lipowy )
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • mąka do oprószenia
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z pomarańczy, cytryn ,  mandarynek, miodu, sosu sojowego , otartej skórki mandarynkowej , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego .

Steki z łososia ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą . Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .

Wyjąć rybę . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką .

Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową .

Podawać odsączone z tłuszczu , obłożone paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej .

file1292845141



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...