Kurczak orientalny z bambusem
Artykuł zewnętrzny
Takie eksperymenty na orientalną nutę z tego co jest w domu.
Czas : 30 min
Składniki :
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 10 dag pokrojonego bambusa w zalewie ( 1/2 słoiczka )
- 1 średnia marchewka utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka )
- 1 szklanka pokrojonej w paseczki mieszanki sałat kolorowych ( lub kapusty pekińskiej )
- 1/4 szklanki białej części pora pokrojonej w krążki
- 1/4 szklanki pokrojonej dymki
- 4 łyżki oleju
- przyprawa do dań chińskich do smaku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu chili Tao-Tao
- 1/2 kostki bulionu drobiowego
- szczypta kurkumy
- szczypta cukru
- 1 szklanka wody
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i polać sosem chili – wymieszać. W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć mieszając ok 5 minut . Dorzucić marchew , por i dalej smażyć jeszcze 5 minut . Włożyć sałaty, dymkę , bambus .Obsmażyć . Wlać wodę . Dusić ok 10 minut. Doprawić przyprawą do dań chińskich, kurkumą , cukrem , bulionem drobiowym. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do woka. Zagotować .
Podałam z makaronem ryżowym .