Koperkowy ryż na bulionie

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Doskonały dodatek do II dań .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 20 dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 torebki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • szczypta kurkumy
  • 5  szklanek  wody
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem . Wsypać ryż .Smażyć chwilę mieszając tak by ziarna się pokryły tłuszczem i lekko zeszkliły. Zalać wodą .Dodać koper , kostkę bulionową i kurkumę . Gotować na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę , będzie miękki i sypki. Odstawić na 15 minut zawinięty w koc .

file1292832907