Udka z kurczaka przyprawiane podskórnie

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 udka z kurczaka

½ łyżeczki granulowanego czosnku

1/10 łyżeczki soli morskiej

1/10 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku

1/10 łyżeczki curry

1/10 łyżeczki majeranku

1/10 łyżeczki rozmarynu

1/10 łyżeczki białego mielonego pieprzu

1/10 łyżeczki mielonego kminku

½ łyżeczki jabłkowego octu winnego

2 łyżki oleju ryżowego

olej do smażenia

Wykonanie:

Udka dokładnie myjemy, oczyszczamy z ewentualnych resztek piór.

Przyprawy mieszamy z octem i olejem ryżowym. W każdym udku palcami robimy kieszonkę pomiędzy skórą a mięsem i wkładamy tam mieszankę. ¼ mieszanki zostawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy udka stroną ze skórą do góry. Smażymy 20 minut. Odwracamy, polewamy mięso resztą przypraw. Dosmażamy przez kolejne 20 minut.

Smacznego!

file1256828964