Babka ziemniaczana wg Yvonne

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 60 dkg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 kostka smaku „Małe czerwone papryczki”
  • 1 łyżeczka wegety
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 6 cienkich wędzonych parówek drobiowych
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę z ostrą papryką, wkładamy do niej parówki i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ser kroimy w słupki o boku ok. 1 cm.

Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Formę do zapiekania natłuszczamy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na dno formy kładziemy 1/3 masy ziemniaczanej. Układamy parówki i ser. Następnie wykładamy resztę masy i wyrównujemy powierzchnię.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.

Podajemy z sosem czosnkowo – oliwkowym.

Smacznego!

file1256825001