Muślinowa zupa z pomidorów, cukinii z rukolą

2 sierpnia 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

zzz

składniki:

1 porcja – 122 kcal

– kilogram mięsistych pomidorów
– 2 cebule
– łyżka masła
– w szklanki bulionu warzywnego
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 cukinii
– łyżka oleju
– garść rukoli
– sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, cebule obrać, posiekać. Podsmażyć na maśle, wrzucić pomidory, chwilę razem dusić, zmiksować. Masę pomidorowo-cebulową rozprowadzić bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.Zagotować, cukinię opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju, zupę rozlać do miseczek, każdą porcję posypać podsmażoną cukinią i drobno pokrojoną rukolą.