Słodkie pieczarki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
* 1 jajko
* 2 szklanki (niezbyt pełne) mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
* 150 g margaryny
* 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej Delecta
* 4 czubate łyżki cukru pudru
* kakao) – szklanka o pojemności 250 ml
Potrzebna będzie jeszcze czysta, sucha butelka po napoju
Wszystko wyrabiać w malakserze, do którego wrzucić margarynę z cukrem pudrem i chwilkę ucierać. Dodać 1 jajko i znów kilka sekun ucierania. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z sodą i wsypać do masy jajeczno-margarynowej. Utrzeć razem. Ciasto podzielić na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Do małej miseczki wsypać kakao. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kulkę z ciasta. Piekarnik nastawić na 180 stopni.