Rozgrzewające poncze na zimę – różne przepisy
26 lutego 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
Poncz istniał w Indiach na długo przed XVI wiekiem, a odkrycie tego koktajlu dla świata nowożytnego zawdzięczamy brytyjskim żeglarzom. Nazwa drinku pochodzi od sanskryckiego słowa „pancza” – pięć, i odnosi się do pięciu zawartych w koktajlu smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, neutralnego i alkoholu.
Pierwsze amerykańskie poncze aromatyzowano przyprawami korzennymi i podawano na gorąco (np. Fish House Punch), natomiast na samych Wyspach Brytyjskich i innych koloniach przyjęło się dodawanie do ponczu zimnej herbaty. Poncz podaje się zwykle przy wystawniejszych przyjęciach, przed pieczystym. Przeważnie, poncz i sorbet jest czwartym daniem. Poncze są mniej zamrażane, sorbety o połowę rzadsze od lodów. Podaje się je zazwyczaj w misach, dzbanach lub w małych szklaneczkach z uszkami. Oto kilka propozycji pasujących idealnie na zimową aurę:
Poncz pomarańczowy
Składniki:
– 3 torebki mocnej herbaty
– 500 ml wody
– 250 ml rumu
– 250 dag cukru kryształu
– 50 dag pomarańcz
– 10 dag cytryn
– cynamon
– wanilia do smaku.
Przygotowanie:
Cytryny i pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach, dodać do mocnej esencji z herbaty razem z cukrem i przyprawami. Zagotować, przecedzić, wystudzić. Połączyć z rumem, sokiem z wyciśniętych cytryn i pomarańcz. Podawać z wysokich szklaneczkach. Ozdobić skórką z cytrynu lub pomarańczy, cukrem itp.
– 3 torebki mocnej herbaty
– 500 ml wody
– 250 ml rumu
– 250 dag cukru kryształu
– 50 dag pomarańcz
– 10 dag cytryn
– cynamon
– wanilia do smaku.
Przygotowanie:
Cytryny i pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach, dodać do mocnej esencji z herbaty razem z cukrem i przyprawami. Zagotować, przecedzić, wystudzić. Połączyć z rumem, sokiem z wyciśniętych cytryn i pomarańcz. Podawać z wysokich szklaneczkach. Ozdobić skórką z cytrynu lub pomarańczy, cukrem itp.
Poncze z czerwonym winem
Składniki:
– 2 szklanki czerwonego wina
– 0,5 szklanki wody
– 2-5 goździków
– kawałek cynamonu
– 0,5 cytryny
– cukier.
Przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem, cynamonem i goździkami, dodać wino i pozostawić pod przykryciem do lekkiego zagotowania, następnie przelać do ogrzanego dzbanka, odcedzając przyprawy. Gorący poncz nalewać do szklaneczek, dodając po plasterku cytryny.
– 2 szklanki czerwonego wina
– 0,5 szklanki wody
– 2-5 goździków
– kawałek cynamonu
– 0,5 cytryny
– cukier.
Przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem, cynamonem i goździkami, dodać wino i pozostawić pod przykryciem do lekkiego zagotowania, następnie przelać do ogrzanego dzbanka, odcedzając przyprawy. Gorący poncz nalewać do szklaneczek, dodając po plasterku cytryny.
Składniki:
– 4 suszone figi
– 1 pomarańcza
– 1 laseczka cynamonu
– 3 goździki
– 150 g cukru
– 250 ml czerwonego wina
– 125 ml rumu.
Przygotowanie:
Figi pokroić w plasterki. Pomarańczę opłukać, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Owoce, przyprawy i cukier zalać w garnku czerwonym winem i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Zagotować. Przez lnianą ściereczkę przecedzić poncz. Napój wlać z powrtoem do garnka, dodać rum i podgrzewać, dopóki na brzegach nie zaczną pojawiać się bąbelki. Doprawić do smaku i rozlewać do filiżanek.
Poncze herbaciane z rumem
Składniki:
– 1 przekrojona wzdłuż laska wanilii
– 2 – centymetrowy kawałek cynamonu
– cukier brązowy (do smaku)
– 1 przekrojona wzdłuż laska wanilii
– 2 – centymetrowy kawałek cynamonu
– cukier brązowy (do smaku)
– kieliszek białego rumu
– 8 łyżeczek herbaty czarnej liściastej.
Przygotowanie:
Zamieszać i nalewać do gorących filiżanek. Podawać wyłącznie na gorąco.
Składniki:
– 2 łyżeczki herbaty Earl Grey liściastej
– kawałek laski wanilii
– cukier waniliowy do osłodzenia
– 2 filiżanki wrzącej wody
– 8 łyżeczek herbaty czarnej liściastej.
Przygotowanie:
Zamieszać i nalewać do gorących filiżanek. Podawać wyłącznie na gorąco.
Składniki:
– 2 łyżeczki herbaty Earl Grey liściastej
– kawałek laski wanilii
– cukier waniliowy do osłodzenia
– 2 filiżanki wrzącej wody
– kieliszek białego rumu.
Przygotowanie:
Wsypać herbatę, włożyć połamany kawałek laski wanilii. Dolać wrzątek, zostawić na 3 minuty pod przykryciem, by się herbata dobrze zaparzyła. Rozlać przecedzoną herbatę do filiżanek. Posłodzić do smaku cukrem waniliowym.
Wsypać herbatę, włożyć połamany kawałek laski wanilii. Dolać wrzątek, zostawić na 3 minuty pod przykryciem, by się herbata dobrze zaparzyła. Rozlać przecedzoną herbatę do filiżanek. Posłodzić do smaku cukrem waniliowym.
Poncz korzenny z bitą śmietaną
Składniki:
– 0,75 butelki czerwonego wina słodkiego
– 0,25 butelki białego wina wytrawnego
– 50 dag spirytusu
– 0,75 szklanki cukru
– 0,5 szklanki esencji herbacianej
– 0,5 szklanki wody
– 1 cytryna
– 1 pomarańcza
– 3-4 zmielone goździki
– bita śmietana
– szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Wodę połączyć z esencją herbacianą, cukrem, winem, goźdźikami i cynamonem. Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania, równocześnie dodając wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Podgrzany napój zdjąć z ognia i ostrożnie wlać spirytus. Wymieszać. Udekorować bitą śmietaną.
– 0,75 butelki czerwonego wina słodkiego
– 0,25 butelki białego wina wytrawnego
– 50 dag spirytusu
– 0,75 szklanki cukru
– 0,5 szklanki esencji herbacianej
– 0,5 szklanki wody
– 1 cytryna
– 1 pomarańcza
– 3-4 zmielone goździki
– bita śmietana
– szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Wodę połączyć z esencją herbacianą, cukrem, winem, goźdźikami i cynamonem. Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania, równocześnie dodając wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Podgrzany napój zdjąć z ognia i ostrożnie wlać spirytus. Wymieszać. Udekorować bitą śmietaną.
Poncz korzenno-cytrusowy
Składniki:
– 1 cytryna
– 6 gwiazdek anyżu
– 4 kawałki kory cynamonu
– 4-6 kostek brązowego cukru
– 6-8 goździków
– 1 torebka herbaty czarnej
– 1 torebka herbatki owocowej
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– 1 cytryna
– 6 gwiazdek anyżu
– 4 kawałki kory cynamonu
– 4-6 kostek brązowego cukru
– 6-8 goździków
– 1 torebka herbaty czarnej
– 1 torebka herbatki owocowej
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki soku z pomarańczy
– 700 ml wody
– 3 kieliszki rumu.
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry razem ze skórką. Plastry włożyć do rondelka, dodać cynamon, gwiazdki anyżu, kostki cukru i goździki. Włożyć torebki herbaty. Składniki w rondelku zalać 700 ml wrzącej wody. Przykryć. Zaparzać 10 minut. Na koniec dodać sok z pomarańczy i z cytryny. Gotową, aromatyczną herbatę rozlać do ogrzanych filiżanek.
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry razem ze skórką. Plastry włożyć do rondelka, dodać cynamon, gwiazdki anyżu, kostki cukru i goździki. Włożyć torebki herbaty. Składniki w rondelku zalać 700 ml wrzącej wody. Przykryć. Zaparzać 10 minut. Na koniec dodać sok z pomarańczy i z cytryny. Gotową, aromatyczną herbatę rozlać do ogrzanych filiżanek.
Poncz żurawinowy
Składniki:
– 2,5 filiżanki soku z żurawin
– 2,5 filiżanki soku wiśniowego
– 0,5 filiżanki wody
– 1 szklanka czystej wódki
– 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru
– 0,25 łyżeczki cynamonu
– 0,25 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
– 2,5 filiżanki soku wiśniowego
– 0,5 filiżanki wody
– 1 szklanka czystej wódki
– 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru
– 0,25 łyżeczki cynamonu
– 0,25 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
– wiśnie kandyzowane
– owoce żurawiny
– rodzynki
– sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Do rondla wlać sok z żurawin, sok z wiśni i wodę, dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut. Zdjąć rondel z ognia. Dodać owoce. Odstawić do wystygnięcia. Przecedzić. Następnie wlać wódkę, przelać do dzbanka, przykryć folią spożywczą i przed podaniem schładzać w lodowce przez co najmniej 2 godziny.
– sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Do rondla wlać sok z żurawin, sok z wiśni i wodę, dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut. Zdjąć rondel z ognia. Dodać owoce. Odstawić do wystygnięcia. Przecedzić. Następnie wlać wódkę, przelać do dzbanka, przykryć folią spożywczą i przed podaniem schładzać w lodowce przez co najmniej 2 godziny.
Poncze bananowe
Składniki:
– 2 dojrzałe banany
– 1 szklanka mleczka kokosowego
– 1 szklanka odtłuszczonego mleka
– 1 kieliszek kremu bananowego
– 3 łyżeczki białego rumu
– kakao lub mielona kawa do ozdoby (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Banany pokroić, dodać mleczko kokosowe i mleko, krem bananowy i rum. Wszystko zmiksować na dużych obrotach. Masę przelać do garnka, podgrzewać na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia prze ok 3 minuty. Gorący napój przelać do dzbanka.
Składniki:
– 30 ml białego rumu
– 30 ml syropu cukrowego
– 30 ml mleczka kokosowego i śmietany
– 120 ml soku ananasowego
– 1 banan.
Przygotowanie:
– 2 dojrzałe banany
– 1 szklanka mleczka kokosowego
– 1 szklanka odtłuszczonego mleka
– 1 kieliszek kremu bananowego
– 3 łyżeczki białego rumu
– kakao lub mielona kawa do ozdoby (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Banany pokroić, dodać mleczko kokosowe i mleko, krem bananowy i rum. Wszystko zmiksować na dużych obrotach. Masę przelać do garnka, podgrzewać na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia prze ok 3 minuty. Gorący napój przelać do dzbanka.
Składniki:
– 30 ml białego rumu
– 30 ml syropu cukrowego
– 30 ml mleczka kokosowego i śmietany
– 120 ml soku ananasowego
– 1 banan.
Przygotowanie:
Rum wymieszać w szejkerze razem z syropem, mlekiem śmietaną i sokiem ananasowym. Banana włożyć do miksera, zalać drinkiem i zmiksować. Przelać do dzbanka.
Poncze jabłkowe
Składniki:
– 3-4 łyżki calvados
– 250 ml soku jabłkowego
– 125 ml naparu z herbaty
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki cukru
– 2 laski cynamonu
– 2 goździki
– skórka z cytryny.
Przygotowanie:
Calvados wymieszać z sokiem jabłkowym, herbatą, dodać sok z cytryny, cukier. Zagotować. Przelać do szklanek. Dodać laseczki cynamonu, goździki, kawałki skórki cytryny.
Składniki:
– 2 kg jabłek
– 2 cytryny
– cukier
– rum (dowolna ilość).
Przygotowanie:
Jabłka przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i odstawić do zagotowania. Dodać cukier, wymieszać. Odcedzić sok i odstawić do wystygnięcia. Dodać rum i wymieszać.
– 250 ml soku jabłkowego
– 125 ml naparu z herbaty
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki cukru
– 2 laski cynamonu
– 2 goździki
– skórka z cytryny.
Przygotowanie:
Calvados wymieszać z sokiem jabłkowym, herbatą, dodać sok z cytryny, cukier. Zagotować. Przelać do szklanek. Dodać laseczki cynamonu, goździki, kawałki skórki cytryny.
Składniki:
– 2 kg jabłek
– 2 cytryny
– cukier
– rum (dowolna ilość).
Przygotowanie:
Jabłka przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i odstawić do zagotowania. Dodać cukier, wymieszać. Odcedzić sok i odstawić do wystygnięcia. Dodać rum i wymieszać.
Poncz z grapefruita
Składniki:
– 0,5 l białego wermutu
– 0,5 l czystej wódki
– 1/2 l soku z grapefruita
– 0,5 l białego wermutu
– 0,5 l czystej wódki
– 1/2 l soku z grapefruita
– 1/2 l soku brzoskwiniowego
– 1/2 l soku pomarańczowego
– sok z 2 cytryn
– czerwone grapefruity pokrojone w plasterki
– 1/2 l soku pomarańczowego
– sok z 2 cytryn
– czerwone grapefruity pokrojone w plasterki
– limonki pokrojone w plasterki
– mandarynki pokrojone w plasterki
– kostki lodu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (bez lodu) wymieszać w dużej salaterce i odstawić, żeby się przegryzło na około 2 godziny. Pamiętać aby wlewać sok do alkoholu. Owoce powinny dobrze nasiąknąć alkoholem. Pod koniec dodać lód. Pamiętać aby dobrze wymieszać przed podaniem. Idealnie wygląda w dużej salaterce. Poncz smakuje, rozgrzewa i rozbawia.
– mandarynki pokrojone w plasterki
– kostki lodu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (bez lodu) wymieszać w dużej salaterce i odstawić, żeby się przegryzło na około 2 godziny. Pamiętać aby wlewać sok do alkoholu. Owoce powinny dobrze nasiąknąć alkoholem. Pod koniec dodać lód. Pamiętać aby dobrze wymieszać przed podaniem. Idealnie wygląda w dużej salaterce. Poncz smakuje, rozgrzewa i rozbawia.
Poncz ognisty
Składniki:
– 1 butelka czerwonego wina
– 0,5 puszki soku pomarańczowego
– 1 szklanka ciemnego rumu
– 1 i 1/3 szklanki cukru
– 1 butelka czerwonego wina
– 0,5 puszki soku pomarańczowego
– 1 szklanka ciemnego rumu
– 1 i 1/3 szklanki cukru
– 1 cytryna
– 2 pomarańcze.
Przygotowanie:
Pomarańcze umyć, obrać, pokrajać w cienkie ćwierćkrążki. Zagrzać wino z cukrem, uważając, aby się nie zagotowało. Krążki pomarańczy włożyć do wazy, zalać gorącym winem z rumem, dodać sok pomarańczowy. Natychmiast podawać w małych szklaneczkach.
– 2 pomarańcze.
Przygotowanie:
Pomarańcze umyć, obrać, pokrajać w cienkie ćwierćkrążki. Zagrzać wino z cukrem, uważając, aby się nie zagotowało. Krążki pomarańczy włożyć do wazy, zalać gorącym winem z rumem, dodać sok pomarańczowy. Natychmiast podawać w małych szklaneczkach.
Poncz z granatami
Składniki:
– 650 ml soku z granatów i żurawin
– 250 ml wódki
– 500 ml wina czerwonego
– 50 ml rumu
– 1 cytryna
– 3 pomarańcze
– 1 limonka
– żurawiny świeże lub mrożone
– 250 ml wody
– owoc granatu.
Przygotowanie:
Do wazy na poncz wlać sok, wódkę, wino i rum. Owoce (cytrynę, pomarańcze, limonkę) umyć i pokroić w krążki, a następnie dodać do alkoholi. Pestki granatu razem z żurawinami dodać do reszty owoców. Przed podaniem dodać do wazy wodę.
– 250 ml wódki
– 500 ml wina czerwonego
– 50 ml rumu
– 1 cytryna
– 3 pomarańcze
– 1 limonka
– żurawiny świeże lub mrożone
– 250 ml wody
– owoc granatu.
Przygotowanie:
Do wazy na poncz wlać sok, wódkę, wino i rum. Owoce (cytrynę, pomarańcze, limonkę) umyć i pokroić w krążki, a następnie dodać do alkoholi. Pestki granatu razem z żurawinami dodać do reszty owoców. Przed podaniem dodać do wazy wodę.
Poncze malinowe:
Składniki:
– 20 dag mrożonych malin
– 3 torebki herbaty z owoców dzikiej róży
– 400 ml nektaru z marakui,
– 100 ml brązowego rumu.
– 3 torebki herbaty z owoców dzikiej róży
– 400 ml nektaru z marakui,
– 100 ml brązowego rumu.
Przygotowanie:
Maliny rozmrozić, kilka owoców odłożyć, a pozostałe razem z herbatą zalać 400 ml wrzącej wody. Odstawić, a po 10 min. przecedzić. Do musu dodać nektar z marakui, podgrzać, dodać rum. Poncz wlać do szklanych filiżanek, dodać odłożone maliny.
Składniki:
– 350 ml czerwonego wina
– 750 ml goracej mocnej czerwonej herbaty
– 100 ml syropu malinowego
– 50 ml araku
– owoce malin.
Przygotowanie:
Herbatę połaczyc z winem i syropem malinowym. Wymieszać, przykryć i podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, wlać arak, wymieszać. Dodać owoce i podawać.
Przygotowanie:
Herbatę połaczyc z winem i syropem malinowym. Wymieszać, przykryć i podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, wlać arak, wymieszać. Dodać owoce i podawać.
Poncze z goździkami
Składniki:
– 150 ml jasnego rumu
– 600 ml wody
– sok z 2 cytryn
– 2 łyżki cukru
– 4 goździki
– niewielki kawałek cynamonu.
Przygotowanie:
Zagotować wodę z goździkami, cynamonem i cukrem. Połączyć ją z rumem i sokiem cytrynowym. Napój przelać do szklaneczek. Najlepszy jest zaraz po przygotowaniu, jeszcze gorący.
– 150 ml jasnego rumu
– 600 ml wody
– sok z 2 cytryn
– 2 łyżki cukru
– 4 goździki
– niewielki kawałek cynamonu.
Przygotowanie:
Zagotować wodę z goździkami, cynamonem i cukrem. Połączyć ją z rumem i sokiem cytrynowym. Napój przelać do szklaneczek. Najlepszy jest zaraz po przygotowaniu, jeszcze gorący.
Składniki:
– 1 szklanka esencja z cytrynowej herbaty
– 1 litr białego wina
– 1 szklanka cukru
– 1 litr białego wina
– 1 szklanka cukru
– 3 goździki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 szklanka rumu
– 2 cytryny.
Przygotowanie:
Do garnka wlać esencję herbacianą, wino, dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Podgrzewać kilka minut. Dodać goździki i cynamon. Zestawić z ognia, gdy na powierzchni zacznie się tworzyć pianka. Cytryny wycisnąć do ponczu. Podgrzewać 5 minut. Dodać rum. Podawać z goździkami.
Do garnka wlać esencję herbacianą, wino, dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Podgrzewać kilka minut. Dodać goździki i cynamon. Zestawić z ognia, gdy na powierzchni zacznie się tworzyć pianka. Cytryny wycisnąć do ponczu. Podgrzewać 5 minut. Dodać rum. Podawać z goździkami.
Poncze miodowe
Składniki:
– 0,5 l herbaty
– 15 dag miodu gryczanego
– 1 cytryna
– 2 laski cynamonu
– 30 szt. goździków
– 30 szt. pieprzu ziarnistego
– 0,25 l wódki.
Przygotowanie:
Herbatę z miodem podgrzewać do momentu, aż miód sie rozpuści. Cytrynę obrać ze skórki, wycisnąć sok. Do miodu dodać sok wyciśnięty z cytryny, laski cynamonowe, rozgniecione goździki i czarny pieprz. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Przecedzić, dolać wódkę, wymieszać, wlać do szklaneczek i udekorować.
– 15 dag miodu gryczanego
– 1 cytryna
– 2 laski cynamonu
– 30 szt. goździków
– 30 szt. pieprzu ziarnistego
– 0,25 l wódki.
Przygotowanie:
Herbatę z miodem podgrzewać do momentu, aż miód sie rozpuści. Cytrynę obrać ze skórki, wycisnąć sok. Do miodu dodać sok wyciśnięty z cytryny, laski cynamonowe, rozgniecione goździki i czarny pieprz. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Przecedzić, dolać wódkę, wymieszać, wlać do szklaneczek i udekorować.
Składniki:
– piwo jasne (1 puszka)
– 1 żółtko
– 1/4 szklanki rumu
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć z miodem i cynamonem, stopniowo dodając rum. W rondelku zagrzać piwo i gorące wlać do utartego miodu. Poncz podawać w ogrzanym naczyniu.
– 1 żółtko
– 1/4 szklanki rumu
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć z miodem i cynamonem, stopniowo dodając rum. W rondelku zagrzać piwo i gorące wlać do utartego miodu. Poncz podawać w ogrzanym naczyniu.
Poncze wiśniowe
Składniki:
– 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina
– 750 ml mocnej herbaty
– 125 ml wiśniowego syropu
– 50 ml rumu
– skórka z cytryny,
– laska cynamonu.
Przygotowanie:
Wino, herbatę i syrop wymieszać, podgrzać. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać rum. Zagrzać delikatnie. Wlać do misy. Cytrynę sparzyć, odkroić skórkę. Skórkę i cynamon dodać do ponczu.
Składniki:
– 1 słoik kompotu wiśniowego (najlepiej bez pestek)
– Amaretto
– 1 butelka czerwonego półsłodkiego wina
– 1 butelka czerwonego wina słodkiego
Przygotowanie:
W naczyniu do ponczu wymieszać przecedzone wiśnie i zalać Amaretto, aby owoce były przykryte. Zamknąć i wstawić na noc do lodówki. Przecedzić, dolać sok, następnie wino i lekko wymieszać, aby wszystko się połączyło. Wrzucić skórkę cytrynową i cynamon. Zagrzać pod przykryciem albo podawać na zimno.
– 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina
– 750 ml mocnej herbaty
– 125 ml wiśniowego syropu
– 50 ml rumu
– skórka z cytryny,
– laska cynamonu.
Przygotowanie:
Wino, herbatę i syrop wymieszać, podgrzać. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać rum. Zagrzać delikatnie. Wlać do misy. Cytrynę sparzyć, odkroić skórkę. Skórkę i cynamon dodać do ponczu.
Składniki:
– 1 słoik kompotu wiśniowego (najlepiej bez pestek)
– Amaretto
– 1 butelka czerwonego półsłodkiego wina
– 1 butelka czerwonego wina słodkiego
Przygotowanie:
W naczyniu do ponczu wymieszać przecedzone wiśnie i zalać Amaretto, aby owoce były przykryte. Zamknąć i wstawić na noc do lodówki. Przecedzić, dolać sok, następnie wino i lekko wymieszać, aby wszystko się połączyło. Wrzucić skórkę cytrynową i cynamon. Zagrzać pod przykryciem albo podawać na zimno.
Poncz z suszonych owoców
Składniki:
– 400 ml wódki
– 1 l Finest Call Sour Apple Mix
– 100 ml syropu amaretto
– 220-250 gr suszonych owoców (śliwki/jabłka/brzoskwinie)
– 4 łyżeczki cukru cynamonowego.
Przygotowanie:
Do miski wrzucić suszone owoce. Zalać wódką oraz Finest Call Sour Apple Mix. Dolać syrop amaretto i dodać cukier cynamonowy (wedle uznania – w trakcie słodzenia smakujemy). Odstawić na dłuższą chwilę do lodówki. Warto wykazać się tu odrobiną cierpliwości, aby poncz dobrze przeszedł smakiem suszonych owoców. Przed podaniem na stół rozlać do szklaneczek.
Składniki:
– mocna herbata
– wódka
– suszone śliwki
– woda z cukrem.
Przygotowanie:
Owoce przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Wlać do dzbanka, dodać wody z cukrem (wg. uznania).
– 1 l Finest Call Sour Apple Mix
– 100 ml syropu amaretto
– 220-250 gr suszonych owoców (śliwki/jabłka/brzoskwinie)
– 4 łyżeczki cukru cynamonowego.
Przygotowanie:
Do miski wrzucić suszone owoce. Zalać wódką oraz Finest Call Sour Apple Mix. Dolać syrop amaretto i dodać cukier cynamonowy (wedle uznania – w trakcie słodzenia smakujemy). Odstawić na dłuższą chwilę do lodówki. Warto wykazać się tu odrobiną cierpliwości, aby poncz dobrze przeszedł smakiem suszonych owoców. Przed podaniem na stół rozlać do szklaneczek.
Składniki:
– mocna herbata
– wódka
– suszone śliwki
– woda z cukrem.
Przygotowanie:
Owoce przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Wlać do dzbanka, dodać wody z cukrem (wg. uznania).
Poncz na gęsto
Składniki:
– 2 banany
– 0,5 kg winogron
– brzoskwinie w puszcze
– ananasy w puszce
– 2 banany
– 0,5 kg winogron
– brzoskwinie w puszcze
– ananasy w puszce
– 2 mandarynki
– 1 kiwi
– sok z 1 limonki
– goździki
– 1 litr nektaru pomarańczowego
– 0,5 l spirytusu lub wódki.
Przygotowanie:
Pokroić banany w plasterki, ananasy i brzoskwinie w kostkę ,a winogrona przeciąć na pół i wyjąć pestki. Wrzucić do miksera. Sok który pozostał po brzoskwiniach również dodajemy (sok ananasowy nie). Zmiksować. Zalać spirytusem lub jak kto woli wódką. Kiedy zamiast spirytusu dodamy wódkę, poncz będzie słabszy. Dodać goździki. Wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień bezpośrednio przed podaniem, dolać nektaru pomarańczowego i wymieszać. Przelać do szklaneczek.
– 1 litr nektaru pomarańczowego
– 0,5 l spirytusu lub wódki.
Przygotowanie:
Pokroić banany w plasterki, ananasy i brzoskwinie w kostkę ,a winogrona przeciąć na pół i wyjąć pestki. Wrzucić do miksera. Sok który pozostał po brzoskwiniach również dodajemy (sok ananasowy nie). Zmiksować. Zalać spirytusem lub jak kto woli wódką. Kiedy zamiast spirytusu dodamy wódkę, poncz będzie słabszy. Dodać goździki. Wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień bezpośrednio przed podaniem, dolać nektaru pomarańczowego i wymieszać. Przelać do szklaneczek.
Poncze z zielonej herbaty
Składniki:
– 1/4 l gorącej zielonej herbaty
– 125 g cukru
– 1/4 l gorącej zielonej herbaty
– 125 g cukru
– ewentualnie cukier waniliowy
– starta skórka z 1 cytryny
– starta skórka z 1 cytryny
– sok z 1 limonki
– 1 butelka wina mozelskiego
– 350 g araku
– 1 butelka wina mozelskiego
– 350 g araku
– limonka do ozdoby.
Przygotowanie:
Zaparzyć herbatę. Musi być mocna i aromatyczna. Odlać 1/4 lita naparu herbacianego. Do herbaty dodać cukier i skórkę cytrynową i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Schłodzić i następnie dodać wino i arak. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając przez około 3 min. Nie wolno zagotować. Przed podaniem rozlewamy do szklanek i dekorujemy według uznania. Najlepiej pasują owoce cytrusowe.
Przygotowanie:
Zaparzyć herbatę. Musi być mocna i aromatyczna. Odlać 1/4 lita naparu herbacianego. Do herbaty dodać cukier i skórkę cytrynową i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Schłodzić i następnie dodać wino i arak. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając przez około 3 min. Nie wolno zagotować. Przed podaniem rozlewamy do szklanek i dekorujemy według uznania. Najlepiej pasują owoce cytrusowe.
Składniki:
– 1 szklanka zielonej herbaty
– 2 kieliszki rumu
– limonka
– cukier.
Przygotowanie:
Do gorącej herbaty dodać rum, cukier, wymieszać i dodać sok i plasterek limonki.
Poncz cytrusowo-korzenny
Składniki:
– butelka czerwonego wina
– 2 mandarynki
– 1 limonka
– 1 cytryna
– 1 pomarańcza
– ok 4 cm świeżego imbiru
– 6 goździków
– 2 ziarna kardamonu
– gwiazdka anyżu
– 4 łyżki dobrej czarnej herbaty
– 1 litr wody
– 6-8 łyżek cukru.
Przygotowanie:
Wrzątek posłodzić, zalać nim herbatę, goździki, kardamon i anyż, odstawić na 10 minut. Cytrusy i imbir umyć, pokroić w plasterki, wrzucić do szklanego naczynia. Zalać winem i odcedzoną herbatą.
– butelka czerwonego wina
– 2 mandarynki
– 1 limonka
– 1 cytryna
– 1 pomarańcza
– ok 4 cm świeżego imbiru
– 6 goździków
– 2 ziarna kardamonu
– gwiazdka anyżu
– 4 łyżki dobrej czarnej herbaty
– 1 litr wody
– 6-8 łyżek cukru.
Przygotowanie:
Wrzątek posłodzić, zalać nim herbatę, goździki, kardamon i anyż, odstawić na 10 minut. Cytrusy i imbir umyć, pokroić w plasterki, wrzucić do szklanego naczynia. Zalać winem i odcedzoną herbatą.
Poncz miodowy
Składniki:
– 20 ml ciemnego rumu
– 20 ml koniaku
– 15 ml soku z cytryny
– 5 ml likieru brzoskwiniowego
– 1 łyżka miodu
– 70 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Do żaroodpornej szklanki wlać miód i dodać pozostałe składniki. Mieszać przez 8-10 sekund, tak aby miód się rozpuścił. Zaraz podawać z kawałkami pomarańczy lub cytryny. Najlepszy jest miód akacjowy lub jasny, naturalny. Można zastąpić go cukrem pudrem, ale smak wówczas jest nico mniej wyrazisty.
– 20 ml ciemnego rumu
– 20 ml koniaku
– 15 ml soku z cytryny
– 5 ml likieru brzoskwiniowego
– 1 łyżka miodu
– 70 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Do żaroodpornej szklanki wlać miód i dodać pozostałe składniki. Mieszać przez 8-10 sekund, tak aby miód się rozpuścił. Zaraz podawać z kawałkami pomarańczy lub cytryny. Najlepszy jest miód akacjowy lub jasny, naturalny. Można zastąpić go cukrem pudrem, ale smak wówczas jest nico mniej wyrazisty.
Składniki:
– napar z herbaty
– koniak
– sok z cytryny
– miód naturalny.
Przygotowanie:
Do gorącej herbaty dodać koniak, sok z cytryny, osłodzić miodem.
Poncz z kawałkami owoców
Składniki:
– 3 banany
– świeży ananas (w ostateczności może być z puszki),
– sok z 3 pomarańcz
– sok z 3 cytryn
– 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki
– ciemny rum
– 1/3 butelki półwytrawnego albo wytrawnego czerwonego wina
– szczypta cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Do szklanego naczynia wlać 0,5 l ciemnego rumu i 1/3 butelki półwytrawnego albo wytrawnego czerwonego wina. Dodajemy sok z 3 pomarańcz i 3 cytryn, 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki. Do tego aromatycznego nektaru – po starannym wymieszaniu – wkładamy 3 banany pokrojone w kosteczkę oraz pokrojonego w kosteczkę całego ananasa (może być z puszki). Owoce przed wrzuceniem do napoju aromatyzujemy jeszcze wonnym cynamonem i gałką muszkatołową. Poncz trzymamy w chłodzie i podajemy najwcześniej po paru godzinach.
– 3 banany
– świeży ananas (w ostateczności może być z puszki),
– sok z 3 pomarańcz
– sok z 3 cytryn
– 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki
– ciemny rum
– 1/3 butelki półwytrawnego albo wytrawnego czerwonego wina
– szczypta cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Do szklanego naczynia wlać 0,5 l ciemnego rumu i 1/3 butelki półwytrawnego albo wytrawnego czerwonego wina. Dodajemy sok z 3 pomarańcz i 3 cytryn, 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki. Do tego aromatycznego nektaru – po starannym wymieszaniu – wkładamy 3 banany pokrojone w kosteczkę oraz pokrojonego w kosteczkę całego ananasa (może być z puszki). Owoce przed wrzuceniem do napoju aromatyzujemy jeszcze wonnym cynamonem i gałką muszkatołową. Poncz trzymamy w chłodzie i podajemy najwcześniej po paru godzinach.
Poncz z białej herbaty
Składniki:
– mocny napar z białej herbaty
– butelka białego wina
– 1/2 szklanki białego rumu
– 2 cytryny
– 1/2 szklanki soku jabłkowego
– 1/2 szklanki soku winogron białych
– 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Cytryny umyć i wycisnąć sok. Wlać do rondelka wino, rum, sok z cytryny i soki owocowe. Dodać cukier, zagrzać, aby cukier się rozpuścił. Nie dopuścić do zagotowania i zmętnienia. W razie potrzeby przecedzić. Natychmiast podawać w małych szklaneczkach lub w czajniczku utrzymującym ciepło. Do ozboby wykorzystać listki herbaty lub owoce.
– mocny napar z białej herbaty
– butelka białego wina
– 1/2 szklanki białego rumu
– 2 cytryny
– 1/2 szklanki soku jabłkowego
– 1/2 szklanki soku winogron białych
– 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Cytryny umyć i wycisnąć sok. Wlać do rondelka wino, rum, sok z cytryny i soki owocowe. Dodać cukier, zagrzać, aby cukier się rozpuścił. Nie dopuścić do zagotowania i zmętnienia. W razie potrzeby przecedzić. Natychmiast podawać w małych szklaneczkach lub w czajniczku utrzymującym ciepło. Do ozboby wykorzystać listki herbaty lub owoce.
Zobacz również:
- Staropolskie nalewki – przepisy
-
Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
-
Soki w chorobie – pomoc na różne dolegliwości
-
Zielony jęczmień w diecie – oczyszczające działanie