Rukola z pieczonymi ziemniakami

9 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

5 ziemniaków małych
pestki dyni lub orzeszki piniowe około 5 dag
rukola
10 dag sera pleśniowego lub pieczarki
łyżka octu balsamicznego
pieprz, sól, oregano, bazylia
6 łyżek oliwy z oliwek

W osolonej wodzie ugotować ziemniaczki w mundurkach, przestudzić, obrać (jeśli nie są młode) i pokroić w ósemki jeśli są dość sporej wielkości. Ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do gorącego piekarnika, piec aż będą rumiane. Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii. Rukole umyć, osuszyć, ser pokroić w kostkę. Do miseczki wlać łyżkę octu, dodać szczyptę pieprzu i soli i cukru. Dodać bazylie, oregano. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek. Mieszać aż powstanie jednolity sos. W salaterce wymieszać rukole, ziemniaczki i ser. Polać sosem, posypać orzeszkami.